Economie23 feb '22 14:18

Tweede Kamer wil minder Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas

Auteur: ANP

Het Oekraïne-conflict maakt des te meer duidelijk waarom het belangrijk is om minder afhankelijk te worden Russisch aardgas, zo betogen verschillende partijen in de Tweede Kamer. 'De geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa maken duidelijk dat een grote energie-afhankelijkheid van landen als Rusland ons enorm kwetsbaar maakt', zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Erkens roept daarom het kabinet ook op om zo snel mogelijk met een strategie te komen om de Nederlandse afhankelijkheid van Rusland en andere onvrije landen - als het gaat om energie - zo snel mogelijk te verminderen. Daarbij wil hij meer energieproductie op eigen bodem.

Luister ook | EU: gasleveringen niet geraakt door stopzetten Nord Stream 2

Russisch gas en de sterk gestegen energierekeningen, die het gevolg zijn van de hoge gasprijs, spelen een grote rol tijdens het Kamerdebat over de klimaatplannen van het kabinet. De aangedragen oplossingen variëren sterk. Zo zet de Partij voor de Dieren in op drastische energiebesparing, terwijl JA21 juist wil investeren in kernenergie.

Luister ook | Hoekstra: 'Nog te vroeg voor zware sancties tegen Rusland'

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger sluit zich aan bij de woorden van Erkens: 'De dreigende situatie in Oekraïne toont dat het cruciaal is om onafhankelijk te worden van olie en gas.' Ook kijkt ze naar mogelijkheden om grote bedrijven als Shell, die profiteren van hoge energieprijzen, extra te belasten. Die extra inkomsten zouden dan gebruikt moeten worden om mensen te helpen die 'nu lijden onder een hoge energierekening.'

'Niet uit te leggen'

'Het is niet uit te leggen dat mensen thuis in de kou zitten', betoogt SP-kamerlid Renske Leijten, 'terwijl het kabinet 35 miljard uittrekt voor vervuilende bedrijven.' Daarmee doelt ze op het klimaat- en energiefonds waarmee het kabinet de komende jaren Nederland duurzamer wil maken. Volgens VVD'er Erkens kunnen ook burgers profiteren van geld uit het fonds. 'We trekken miljarden uit om woningen te isoleren van mensen die nu in de kou zitten.' De VVD wil over enkele weken 'bezien welke groepen het zwaarst getroffen worden' en wat het kabinet kan doen om hen te helpen.

Compensatie

Minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, zei voorafgaand aan het debat dat het kabinet in het voorjaar gaat bekijken of er meer compensatie moet komen. Wel zei Jetten dat het effect op de gasprijs voor Nederlanders moeilijk te voorspellen zal zijn als het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder escaleert.

Lees ook | 'EU is voorbereid op stopzetting van levering Russisch gas'

Volgens Jetten houdt het kabinet continu de energiemarkt in de gaten, en is er ook contact met buurlanden over de energieprijzen. Hij benadrukt dat Nederland momenteel wel voldoende gasvoorraden heeft om bijvoorbeeld huishoudens en ziekenhuizen te voorzien. Daar 'hoeven we ons momenteel geen zorgen over te maken'.

Gerelateerde artikelen