Economie25 feb '22 08:58

Vrees voor 'boemerang-effect' bij sancties op Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers vrezen de grote economische schade die ze kunnen lijden nu er zware sancties zijn ingesteld tegen Rusland. Onder meer banken worden getroffen, maar de angst is vooral groot met de import- en exportbeperkingen die er komen. Rusland is de grootste graan-exporteur ter wereld en ook is Nederland zeer afhankelijk van Russisch gas.

In 2019 verhandelde Nederland nog voor 6.5 miljard euro aan goederen naar Rusland. Ook Financiën-minister Sigrid Kaag waarschuwt voor de effecten op de Nederlandse economie nu Rusland te maken krijgt met zwaardere sancties. 'De gevolgen zullen er zeker zijn. Die zullen er voor elke Europese economie zijn, maar dat moeten we met z'n allen willen en kunnen dragen', zei de minister.

Image
(ANP/Bart Maat)

Bezorgde mailtjes

Naar verluidt worden Kamerleden inmiddels 'bedolven' onder e-mails van bezorgde ondernemers. Zij maken zich zorgen over de sancties die Rusland krijgt en de effecten ervan bij hen. Rusland wordt onder meer van de kapitaalmarkt geweerd, er mag geen olie en technologie verkocht worden aan het land en verschillende producten zoals vliegtuigonderdelen en chips mogen niet geleverd worden. Eerder werd er ook aan gedacht om het internationale betalingssysteem SWIFT te ontkoppelen bij de Russen, maar daar wordt nog niet aan gedacht. Reden: er moeten nog sancties overblijven als Rusland agressiever wordt. D66 en VVD zijn het daar niet mee eens en willen juist dat Rusland direct ontkoppeld wordt van het SWIFT-systeem.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Met die sanctie wordt alle cashflow van en naar de Russen afgesloten. Dat heeft grote gevolgen en de zorgen zijn dan ook heel groot. Kaag gaat met haar Europese collega's spreken hierover en bekijken wat het betekent voor de inflatie en de energierekening', vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Slecht moment

Voor Europa komt de aanval dan ook op een slecht moment: 'Europa is heel erg kwetsbaar. We hebben al last van een een historisch hoge inflatie. En dan komt dit er ook nog eens bij.' Volgens Van Leeuwen krijgen Kamerleden te maken met een hoop bezorgde ondernemers en burgers. 'Zij zeggen: 'Mijn energierekening is al heel hoog, hoe moet het met met de export van mijn bloemen naar Oekraïne en Rusland?' Dit gaat zoveel pijn doen en daarom maken alle partijen, van links tot rechts, zich zorgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen