'100 Miljard voor Duitse defensie vloeit deels naar Nederland'
Een deel van 100 miljard euro die Duitsland gaat investeren in defensie komt bij Nederlandse bedrijven terecht, zeggen experts tegen BNR. Ons land heeft een sterk ontwikkelde defensie-industrie en levert al fregatten en pantservoertuigen aan het Duitse leger.
Bondskanselier Olaf Scholz brak zondag met de naoorlogse Duitse traditie van terughoudendheid op het gebied van defensie-uitgaven. Hij kondigde in een toespraak in de Duitse Bondsdag aan dat zijn land 100 miljard euro extra zal investeren in defensie. Een deel van dit bedrag zal terecht komen bij Nederlandse bedrijven, zo zeggen experts.
'Ik verwacht dat dit een positieve invloed gaat hebben op onze industrie', zegt Ron Nulkes, directeur van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. 'Hoe, dat moet nog blijken. Waar gaat men dit geld precies voor gebruiken?'
Fregatten, radarsystemen en gevechtstoestellen
De kans dat de Duitse regering in ieder geval twee extra MSK 180 fregatten bestelt lijkt bijvoorbeeld bijzonder groot. De Nederlands scheepsbouwer Damen wist in 2020 al een miljardenorder binnen te slepen van de Duitse marine voor de bouw van vier nieuwe fregatten, ten koste van Duitse concurrentie. De Duitse krijgsmacht nam toen al een optie op twee extra schepen.
De Nederlandse defensie-industrie is van oudsher sterk op het gebied van hi-tech, waar volgens experts ook kansen liggen. Zo loopt ons land voorop in radarsystemen, zegt Pieter Wezeman, senior onderzoeker bij Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri).
Volgens Wezeman heeft het oplopende conflict met Rusland al langer gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zo bestellen Polen en Finland, beide buurlanden van Rusland, de afgelopen twee jaar F35 gevechtstoestellen. Tientallen Nederlandse bedrijven, waaronder GKN Fokker, zijn betrokken bij productie en onderhoud van deze vliegtuigen.
Volgens Wezeman is Stork een van de andere Nederlandse bedrijven die defensieorders zou kunnen binnenslepen. Stork leverde eerder zogenaamde Boxer-pantservoertuigen aan zowel het Nederlandse als Duitse leger. Thales Nederland, een dochteronderneming van de Franse Thales Group, is ook een grote speler. Het bedrijf telt meer dan 2.000 werknemers in Nederland en produceert onder meer radarsystemen.
Liveblog | Volg het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa