Economie2 mrt '22 14:56

Londongrad: paradijs voor Russische oligarchen staat onder druk

Auteur: BNR Webredactie

De Britse hoofdstad Londen wordt al jaren 'Londongrad' genoemd omdat het nergens in Europa zo makkelijk is om miljarden aan illegaal Russisch geld wit te wassen. Premier Johnson wil hier nu een stokje voor steken, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

London paradijs voor Russische oligarchen

Russische oligarchen hebben een luizenleventje in London. Ze kopen grote panden op om hier vervolgens diepe kelders onder te bouwen, voor hun jacuzzi's, gym's en persoonlijke parkeergarages voor hun luxe auto's. Volgens correspondent Lia van Bekhoven gooit het Verenigd Koninkrijk al jaren een rode loper uit voor de oligarchen.

Luister ook | 'Trek Europese paspoorten Russische oligarchen in'

(PA)

Britse regeringspartij ontvangt donaties van Russische oligarchen

Anti-Poetinactivist Bill Browder ondersteunt wat Van Bekhoven zegt: 'We hebben in het verleden veel door de vingers gezien van Rusland. De reden dat er niks aan deze praktijken werd gedaan is omdat mensen aan de top voordeel haalden uit het geld van Russische oligarchen.' Zo blijkt de Britse regeringspartij in de afgelopen tien jaar 5,5 miljoen dollar aan donaties van zeven Russische oligarchen ontvangen te hebben, vertelt Van Bekhoven. En niet alleen de regering, maar ook de horeca, kunsthandel, pr-bedrijven en onderwijsinstituten zijn afhankelijk geworden van het Russische geld.

Naam oligarch noemen is strafbaar

De oligarchen hebben een heel scala aan notarissen, makelaars, adviseurs en accountants in London die hen helpen met het witwassen van hun zwarte geld. Ook hebben ze juristen aan hun zij die helpen om Westerse journalisten de mond te snoeren, vertelt Van Bekhoven.

Zo mag in Engeland niet zomaar de naam van een oligarch in de mond genomen worden. Dat kan een duur proces opleveren. Dit ondervindt schrijfster Catherine Belton na het uitbrengen van het boek 'Poetins Mensen', zo vertelt van Bekhoven. 'Nadat Belton 'Poetins Mensen' opgeschreven had, werd ze door Poetins mensen, waaronder Chelsea-baas Roman Abramovitsj voor de Londense rechtbank gedaagd. Het ging maar om 'enkele kleine wijzigingen' maar het kostte de uitgever bijna twee miljoen euro.' Volgens Van Bekhoven is dit een keiharde boodschap: publiceer, en je riskeert het om kapot geproduceerd te worden.

Verzet en sancties vanuit Britse Kamer voor oligarchen

Britse Kamerleden verzetten zich steeds meer tegen de voorkeursbehandeling die de Russische oligarchen krijgen. Zo vertelt van Bekhoven dat Kamerlid Layla Moran dit aankaartte in de Britse Kamer. 'Het noemen van Poetins handlangers kan je dus een proces opleveren. Moran las daarom de lijst van Russische oligarchen op in de Kamer, waar deze dreiging niet geldt.' Het is een groot probleem volgens Moran: 'Buiten deze Kamer is er een probleem als je de namen van deze individuelen noemt. Zij hebben namelijk een groot vermogen en dure advocaten.'

Het zal maanden, of misschien wel jaren duurt voordat de zogenaamde 'wasserette' in London gesloten is, legt van Bekhoven uit. 'De politiek zet nu in ieder geval stappen. Johnson heeft sancties voor de oligarchen aangekondigd. Er zijn oligarchen en banken aan de sanctielijst toegevoegd, maar hoe lang dit standhoudt is onvoorspelbaar.'

'Het gaat ons wat geld kosten, maar op lange termijn krijgen we er een veilige economie en robuuste democratie voor terug. En we weten dat we de juiste beslissing hebben gemaakt.' Volgens Bill Browder is het een goede keus geweest van de Britse regering om sancties in te stellen.

Luister ook | 'Sancties zullen Poetin absoluut niet afschrikken'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen