Economie1 mrt '22 20:38Aangepast op 1 mrt '22 21:05

'Grote kans dat ECB rente voorlopig niet verhoogt'

Auteur: BNR Webredactie

De kans is groot dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar niet gaat verhogen. Persbureau Bloomberg meldt dat de ECB eerst wil afwachten wat de economische impact is van de oorlog in Oekraïne.

(Unsplash / Ibrahim Boran )

'Het gaat natuurlijk uiteindelijk wel een keer gebeuren', zegt BNR huiseconoom Han de Jong. 'De negatieve rente zal niet blijvend zijn, maar voorlopig gebeurt die verhoging nog niet.' Hij legt uit dat de ECB al niet van plan was op de rente op de korte termijn te verhogen. 'Het plan was wel om de obligatieaankopen die ze tot nu toe hebben gedaan geleidelijk te verminderen, en daar dan in september volledig mee stoppen.' Volgens De Jong zou daarna pas de rente worden verhoogd. 'En daarvan wordt nu gezegd: we schuiven het door naar de toekomst.' Hij verwacht dan ook niet dat het dit jaar nog gaat gebeuren.

Luister ook | ECB laat rentebeleid ongemoeid ondanks hoge inflatie

Amerika

Waarom de renteverhoging is Amerika wel gebeurt, kan De Jong verklaren. 'Het inflatieprobleem is daar van een andere orde. Het lijkt even hoog, maar de loonstijging is daar hoger dan bij ons.' En er is volgens hem nog een ander belangrijk verschil. 'De economische impact van de oorlog in Oekraïne is in Europa veel groter. Amerika heeft weinig handel met Rusland. Dat is anders voor bijvoorbeeld de Baltische staten en Finland.' Ook de gasprijs in Europa is gevoeliger voor de oorlog, legt De Jong uit.

Luister ook | Amerikaanse centrale bank gaat rente snel en flink ophogen

'Goede keus'

Hij denkt daarom dat de ECB een goede keuze maakt door de renteverhoging nog even uit te stellen. 'Door de rente te verhogen rem je de economie af om de inflatie terug te drukken, maar een oorlog zorgt al voor het enorm afremmen van de economie, en we weten nog niet hoe hard.' Daarnaast is er volgens De Jong veel onzekerheid op de financiële markten. 'De aandelenmarkten fluctueren heel erg, het was ook vandaag een dieprode dag op de aandelenmarkten, en een hogere rent zorgt dan alleen maar voor nog meer onzekerheid.'

Luister ook | De hypotheekshop: grootste stijging rentes sinds kredietcrisis

Hypotheekrente

'De hypotheekrente hebben we in de laatste paar maanden juist geleidelijk aan zien stijgen. Maar die is gekoppeld aan de kapitaalmarktrente, en die wordt door de obligatiemarkt bepaald', zegt De Jong. Als reden voor het oplopen van de hypotheekrente noemt hij de inflatie en het vooruitzicht dat de ECB de rente zou verhogen dit jaar. 'Maar dat proces ik voorlopig gestopt', denkt De Jong. 'De inflatie is natuurlijk wel hoog en blijft hoog.' Hij legt uit dat door de onzekerheid op de markten er 'een vlucht naar veilige havens' komt. 'Duitse- en Nederlandse staatsleningen zijn veilig. Die vlucht naar veilige havens duwt de prijs van obligaties vervolgens omhoog en de rente daarmee naar beneden. Ik verwacht dat de hypotheekrente voorlopig ook niet verder omhoog', denkt De Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen