Economie2 mrt '22 10:00Aangepast op 2 mrt '22 10:22

'Vrees dat de Russische olie van de markt gaat'

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten en andere grote economieën gaan een deel van hun strategische olievoorraden verkopen. Daarmee hopen ze de sterke prijsstijging af te remmen. Een vat Brentolie, de Europese maatstaf, steeg met 10 procent en komt inmiddels boven de 106 dollar per vat uit - de hoogste prijs sinds 2014. De adviesprijs voor een liter benzine in Nederland is daardoor opgelopen tot 2,27 euro.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Grote onzekerheid

Het is maar zeer de vraag of de extra vrijgekomen olie iets gaat veranderen aan de prijs, zegt energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft. 'De vrees die in deze prijs zit, is de vrees dat de Russische olie van de markt af gaat als gevolg van de sancties.' Rusland levert zo'n tien procent van de olie op de markt, die strategische olievoorraden zouden slechts een klein deel daarvan kunnen opvangen.

De hoge prijs wordt nu ingegeven door de angst dat Rusland zelf zou besluiten om als reactie op de westerse sancties geen olie en gas meer te leveren aan het Westen. Dit zorgt voor grote onzekerheid over de beschikbaarheid van olie. Correljé denkt dat een eventuele stop op Russische olie uiteindelijk nog wel op te vangen is door andere producerende landen. Het grote probleem is de gasvoorziening. 'Op korte termijn is dat een serieus probleem omdat je vastzit aan die pijpleidingen.'

Luister ook | Joe Biden: 'Poetin is een dictator'

Maximumprijs

Experts zeggen dat het maximale plateau voor de olieprijs 120 euro per vat Brentolie zal zijn. Correljé geeft aan dat de prijs zou kunnen blijven stijgen totdat er duidelijkheid ontstaat over de situatie rondom Oekraïne.

'Op het moment dat er duidelijkheid ontstaat, zul je zien dat het sentiment er weer uitvloeit en dat die olieprijs weer wat daalt. Maar zo'n piek kan heel hoog zijn. Het is belangrijk dat je je realiseert dat we nu in een politiek zeer verwarrende en onduidelijke omgeving zitten en niemand weet wat er gaat gebeuren en hoe dit zich gaat afwikkelen.'

Luister ook | Advocaten: gemeenten kunnen Gazprom-contracten zonder boete opzeggen

Gerelateerde artikelen