Economie7 mrt '22 16:15Aangepast op 7 mrt '22 16:39

BNR-Uitblinkgemeente: Den Bosch in trek bij startende ondernemers

Auteur: Diederik de Groot

Grote Brabantse steden en de Randstad blijken onverminderd aantrekkelijk voor startende ondernemers. Den Bosch valt in zeer positieve zin op: de hoofdstad van Brabant trok in 2021 een groot aantal startende bedrijven met personeel aan, blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij de Kamer van Koophandel. Dat levert ze de titel BNR-uitblinkgemeente op het thema economie op.

Otto Raspe, hoofd van RaboResearch, analyseerde voor BNR de KvK-data. Hij ziet dat Den Bosch er vorig jaar goed in is geslaagd om starters aan te trekken. 'Het is geen hele grote stad, maar ligt wel ontzettend gunstig.' Raspe doelt daarmee op de ligging tussen de Randstad aan de ene kant, en Brainport Eindhoven aan de andere kant.

'Je ziet in Den Bosch steeds meer startende bedrijven, die eigenlijk ook verbonden zijn met dat ecosysteem van de Brainport', zegt Raspe. 'Dus die innovatieve bedrijven die ook op digitalisering werken en op die high tech-industrie georiënteerd zijn. En die gedijen in Den Bosch gewoon goed.'

Drukte op de terrassen op de Markt in Den Bosch.
Drukte op de terrassen op de Markt in Den Bosch. (Rob Engelaar)

Den Bosch is niet de nummer 1 op de ranking van gemeenten met de meeste mkb-starters (zie ook de infographic hieronder). Den Bosch staat op die ranglijst op een derde plek, Amsterdam en Haarlemmermeer zijn de nummers één en twee.

Dat Den Bosch toch de ecomische Uitblinkgemeente is geworden, heeft te maken met de grotere natuurlijke 'agglomeratievoordelen' die Haarlemmermeer en Amsterdam al hebben. Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol, Amsterdam als grootste stad en kloppend hart van het Nederlandse toerisme. Raspe: 'Je ziet altijd wel dat hoe groter de gemeente is, hoe meer het een broedplaats is voor bedrijvigheid. Die hebben wat natuurlijkere voordelen van het groot zijn.

Verslaggever Martijn de Rijk ging op bezoek in het economisch uitblinkende Den Bosch. Hij trof daar wethouder economie Jan Hoskam (VVD), om hem het goede nieuws te brengen en hem te vragen welk beleid er aan ten grondslag ligt dat startende ondernemers Den Bosch weten te vinden. Ze ontmoetten elkaar in het 'innovatiekwartier', een oud industrieterrein met een geheel nieuwe bestemming. Beluister de reportage hier:

Gerelateerde artikelen