Economie8 mrt '22 14:53

Nederlandse economie krijgt klappen door oorlog in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economische groei zal flink afzwakken door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, verwachten economen van de Rabobank. Dat heeft mede te maken met de prijsstijgingen van verschillende producten, zoals voedsel en energie. De verwachting is dat die prijzen voor een langere perioden hoog zullen blijven.

(Peter Hilz )

Ook de sancties waarmee Rusland te maken krijgt, zullen een effect hebben op de Nederlandse economie. De export vanuit Nederland zal daardoor minder snel groeien, verwacht de Rabobank. In het nieuwe kwartaalrapport noteren de economen een verwachte economische groei van 3,1 procent dit jaar, vervolgd 1,2 procent groei in het volgende jaar.

Inflatie

Vorig jaar ging de economie nog 4,8 procent vooruit. Daarbij rekenen de deskundigen voor dit jaar op een gemiddelde inflatie van 5,5 procent. Volgend jaar zou het algehele prijsniveau dan nog eens 2,9 procent toenemen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De groei voor dit jaar valt in de nieuwe cijfers wat hoger uit dan bij de vorige raming. Maar die vergelijking gaat volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar mank. Want de 3,1 procent groei voor dit jaar lijkt volgens hem veel, maar komt eigenlijk vrijwel geheel doordat de economie vorig jaar zo sterk is gegroeid. Het gaat om een zogeheten overloopeffect. Zelfs als de economie dit jaar in de praktijk niet zou groeien zou de economie gemiddeld dit jaar toch nog zo'n 2,7 procent groter zijn dan vorig jaar gemiddeld.

Vrieselaar denkt dat de prijzen van graan, kunstmest, bepaalde metalen, olie en gas voorlopig blijven stijgen. Het zal nog enkele kwartalen duren voor ze weer gaan dalen, schat hij in. Daardoor wordt het leven van consumenten een stuk duurder. Toch gaat de econoom ervan uit dat de consumptie van huishoudens dit jaar vermoedelijk de belangrijkste aanjager van de economische groei zal zijn.

Slag om de arm

Bij de ramingen houdt de bank nog wel een slag om de arm. 'Nóg strengere sancties kunnen ervoor zorgen dat de handel met Rusland en Oekraïne nog sterker terugvalt en dat de prijzen van olie, gas, graan en andere grondstoffen verder zullen stijgen dan ze nu al doen', aldus Vrieselaar. Dit zou er volgens hem in een scenario zelfs toe kunnen leiden dat de economie komende kwartalen stagneert en in het derde kwartaal zelfs wat krimpt.

Het is de eerste keer dat Rabobank de oorlog in zijn economische vooruitzichten heeft meegenomen. Eerder had de bank wel al een paar verschillende scenario's getoond over hoe impact van het conflict zou kunnen uitpakken. Bij de vorige economische raming enkele maanden terug ging de bank nog uit van plussen van 2,9 en 2 procent. Toen lag de focus nog erg op de beperkingen door de lockdowns en het herstel uit de coronacrisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen