Economie9 mrt '22 12:59

Kabinet komt met compensatie energiekosten, maar 'niet voor iedereen'

Auteur: BNR Webredactie

Nog dit jaar wil het kabinet maatregelen nemen om huishoudens met lagere inkomens te helpen. Door de koopkrachtdaling, vanwege de gigantische inflatie, dreigt die groep een enorme economische klap te krijgen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken zegt in een eerste reactie op koopkrachtplaatjes van het CPB dat snelheid gemaakt moet worden met de compensatie.

Het kabinet is volgens Van Gennip al hard aan het werk om te kijken wat er mogelijk is om de gevolgen van met name de forse stijging van de energieprijzen te dempen. 'Nu we deze cijfers hebben gekregen, kunnen we daar ook snelheid mee maken', zegt zij.

Lees ook | Huishoudens gaan erop achteruit door oorlog: 'kabinet vecht puzzel voor compensatie uit'

Tegelijkertijd waarschuwt Van Gennip dat niet iedereen op evenveel hulp kan rekenen. 'We moeten ons wel realiseren dat we het niet voor iedereen kunnen oplossen. Als land worden we collectief armer door de hogere energieprijzen. Dat betekent dat we met zijn allen minder te besteden hebben.'

Compenseren gaat niet direct lukken

De extra steun voor de allerarmsten 'zal niet morgen of overmorgen op de rekening staan', erkent Van Gennip, maar wel 'in de loop van het jaar'. Sneller kan volgens haar echt niet. Zij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne, die de prijzen verder omhoog heeft doen schieten, nog maar net begonnen is. Ook benadrukt zij dat het 'heel uitzonderlijk' is dat een kabinet in een lopend jaar ingrijpt om iets aan de koopkracht te doen.

Lees ook | Voormalig CPB-directeur: 'Energieprijzen zullen langdurig hoger zijn'

Hoeveel geld het kabinet precies aan koopkrachtreparatie wil besteden en hoe dat uitgegeven gaat worden, kan Van Gennip nog niet zeggen. Maar dat het om grote bedragen gaat, staat wel vast. 'U weet dat we vorig jaar ruim 3 miljard aan de energierekening gecompenseerd hebben, het is zeker zo'n orde van grootte.' Binnen enkele weken zal het kabinet naar de Kamer komen om de voorstellen voor te leggen, zegt Van Gennip tegen politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Ik snap het ongeduld ook, maar wat er in Oekraïne gebeurt maak je eens in de twee generaties mee. En het is net twee weken oud. Dus we moeten eerst kijken wat de impact is en hoe we het kunnen oplossen.'

Melden bij gemeenten

Toch zullen er mensen zijn die direct al negatieve gevolgen ondervinden van de hogere energierekening. Voor die mensen heeft de minister wel direct een boodschap: 'Meld je bij de gemeente.' Huishoudens die verwachten deze maand al financieel in de problemen te komen, kunnen terecht bij een loket van hun gemeente, benadrukt Van Gennip. Ze wijst op bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, waar mensen met een kleine portemonnee in sommige gevallen een beroep op kunnen doen.

Gerelateerde artikelen