Economie10 mrt '22 18:13Aangepast op 10 mrt '22 19:39

Kabinet gaat compenseren: belastingen op energie lager

Auteur: BNR Webredactie

Om de koopkracht van Nederlanders te ondersteunen, wil het kabinet de accijnzen en de btw op energie verlagen. Dat melden ingewijden aan persbureau ANP.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne is er veel onzekerheid over de levering van energie, waardoor de prijzen gigantisch stijgen en de koopkracht van huishoudens flink daalt. In de laatste raming van het Centraal Planbureau gaat men uit van een daling van 2,7 procent van de koopkracht, in het meest gemiddelde geval.

Lees ook | Kabinet komt met compensatie energiekosten, maar 'niet voor iedereen'

Discussie

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie. De maatregelen zouden per 1 juli ingaan voor in eerste instantie een halfjaar.

Dat het kabinet nu mogelijk met een generieke maatregel komt voor iedereen, verbaast politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Toen ik woensdag de minister (Karien van Gennip, red.) erover sprak, zei ze dat er eerst gekeken ging worden naar de lagere inkomensgroepen.' De minister van Sociale Zaken zei: 'We moeten ons wel realiseren dat we het niet voor iedereen kunnen oplossen. Als land worden we collectief armer door de hogere energieprijzen. Dat betekent dat we met zijn allen minder te besteden hebben', aldus minister Karien van Gennip woensdag over de compensatie.

Gerelateerde artikelen