Economie11 mrt '22 13:06

Haagse wethouder: '600 euro extra compensatie per huishouden met laag inkomen is te weinig'

Auteur: BNR Webredactie

Huishoudens met de laagste inkomens moeten veel meer geld van het kabinet krijgen voor de gestegen energierekening. Dat bedrag is nu 200 euro en moet worden verhoogd naar 1000 euro per huishouden. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben daarover vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Te weinig

'Ik ben blij dat het kabinet serieus kijkt naar een nieuw koopkrachtplan', zegt Arjen Kapteijns, Haags wethouder Sociale zaken en Werk - én dus ondertekenaar van de brief. 'In de grote steden kan één op de vijf huishoudens het hoofd maar net boven water houden, dat is in Den Haag ook zo. En met de stijgende energieprijzen gaan zij echt kopje onder.' Hij noemt de 200 euro die huishoudens met de laagste inkomens tot nu toe kregen 'sowieso te weinig'. 'In Den Haag gaan wij daar 100 euro bijdoen, maar met de sterke stijging van de energieprijzen is meer dan 1000 euro nodig.' De 600 euro extra compensatie waar nu over wordt gesproken door het kabinet, is dus niet genoeg, vindt Kapteijns.

Luister ook |Vier grote steden: 'Lage inkomens hebben minimaal 1000 euro energiecompensatie nodig'

'Het zou fijn zijn als op landelijk niveau de minima voldoende gecompenseerd worden. Maar ik ben blij dat wij in Den Haag met onze gemeentelijke reserves nog wat extra's kunnen doen. En dat is geen luxe.' Hij benadrukt dat er mensen in de stad zijn die het echt nodig hebben. 'Het zijn vaak mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, vaak in bezit van woningcoöperaties, ze kunnen er zelf dus niks aandoen.'

Luister ook |Kabinet overlegt over plannen om koopkrachtverlies te dempen

Accijns en btw

Er wordt ook gesproken over het verlagen van accijns op benzine en het het verlagen van btw op energie. Dat betekent dat iedereen profiteert. 'Ik ben daar als wethouder van Sociale Zaken en Werk een stuk minder enthousiast over. Het voordeel komt nu voor een groot deel terecht bij mensen die het veel minder hard nodig hebben. Ik pleit ervoor om het niet te zoeken in generieke maatregelen, maar om te kijken naar hoe het mogelijk is om de groep die het écht nodig heeft te compenseren', zegt Kapteijns.

Luister ook | Kabinet gaat compenseren: belasting op energie lager

Gerelateerde artikelen