Economie11 mrt '22 16:55

'Compensatiemaatregelen helpen ondernemers ook'

Auteur: BNR Webredactie

De compensatiemaatregelen om de koopkracht te ondersteunen, helpen ondernemers ook. Dat beweert Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. 'Ondernemers worden ook geraakt door de economische gevolgen van de oorlog.'

Het kabinet gaat huishoudens met een lager inkomen 600 euro extra compensatie geven, bovenop de 200 euro die al gegeven zou worden. Daarnaast zal per 1 april de accijnzen op brandstof verlaagd worden en gaat per 1 juli de btw op energie omlaag. 'Met het pakket dat we voorstellen dempen we iets van de pijn die ondernemers ook voelen. Door de btw op energiebelasting te verlagen, zal met name de kleinere ondernemer daar profijt van hebben', meent Adriaansens.

Micky Adriaansens, VVD-Minister van Economische Zaken en Klimaat.
Micky Adriaansens, VVD-Minister van Economische Zaken en Klimaat. (Peter Hilz )

Vervoerskosten

Ook van de accijnsverlaging zullen ondernemers profiteren. 'Dat gaat dan om de vervoerskosten', zegt Adriaansens. 'We denken dat we met dit pakket net de ergste pijn kunnen verzachten. Adriaansens is ook behoedzaam voor verdere economische problemen voor ondernemers. 'Het zou kunnen dat ondernemers hier extra last van krijgen, dat hoor ik ook al en dat is al zo. Bedrijven hebben heel veel last van de hogere prijzen, de verstoring van de aanvoerkanalen en dat is vreselijk ingewikkeld.' Ook consumenten die geld liever bewaren dan uitgeven, vindt Adriaansens een punt van zorg. 'Vertrouwen in de economie is heel belangrijk voor hoe we dit land gezond houden', aldus de minister.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen