Economie11 mrt '22 13:36Aangepast op 11 mrt '22 13:56

Kabinet trekt miljarden uit voor compensatie energiekosten

Auteur: BNR Webredactie

Om de hoge energiekosten te compenseren - en daarmee de koopkracht te ondersteunen - wil het kabinet 2,8 miljard euro uittrekken. In dat plan staat onder andere om de accijnzen op brandstof te verlagen. Ook zal de btw op energie lager gezet worden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Het kabinet wil de accijnzen voor brandstof al per 1 april verlagen. Eerder zouden de accijnzen per 1 juli pas omlaag gaan, net zoals de btw op energie. De btw op energie gaat wel pas op 1 juli omlaag. Daarnaast krijgen mensen met lage inkomens 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd.

Het kabinet wil de druk op de koopkracht van huishoudens op deze manier verlagen. Volgens het CPB zal dit jaar de koopkracht namelijk flink dalen vanwege de hogere energieprijzen die ontstaan door de oorlog in Oekraïne.

Verzoek van grote steden

De vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) vroegen het kabinet mensen met een kleine portemonnee met 1000 euro te compenseren. Die oproep werd ook gesteund door vakbond FNV, maar volgens Van Gennip gaat het al om 'enorme bedragen' die 'gezinnen met de laagste inkomens echt helpen'. Het kabinet heeft bewust gekozen voor een deels gericht pakket. 'We kunnen niet alles voor iedereen compenseren, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.'

Eerder kwam er kritiek op de uitgelekte maatregelen om de accijnzen te verlagen. Dat zou juist een dure en te weinig gerichte stap zijn. 'Ik vind het een evenwichtig en uitzonderlijk pakket in uitzonderlijke tijden', zegt de bewindsvrouw daarop.

Gerelateerde artikelen