Economie14 mrt '22 11:20

Eurotop in teken van oorlog

Auteur: BNR Webredactie

De ministers van Financiën van de Eurogroep komen vandaag bij elkaar in Brussel. De top stond al langer op de agenda, met als grootste agendapunt de coördinatie van het begrotingsbeleid, maar Europacorrespondent Stefan de Vries verwacht dat het nu 'grotendeels zal gaan over de invloed van de oorlog op de economie van de Eurozone en de Europese Unie.'

De economische schade van de oorlog in Oekraïne wordt met de dag duidelijker. Volgens De Vries gaan we van crisis naar crisis. 'Daar zullen de ministers van de Europese Unie een antwoord op moeten vinden.' Vandaag komen de ministers van Financiën van de Eurozone bij elkaar om de invloed die de oorlog heeft en gaat hebben te bespreken. Morgen voegen de ministers van Financiën van de rest van de lidstaten zich erbij.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Steunfonds

Tijdens de pandemie kwam er een steunfonds om de economische impact van de coronacrisis te verminderen. 'De conclusie was dat Europa toch een stuk beter uit de pandemie is gekomen dan gevreesd. Dat herstelfonds werkt,' zegt De Vries. 'Veel bedragen van het fonds zijn al uitgekeerd aan landen die het het hardst nodig hebben: Spanje, Italië, Frankrijk bijvoorbeeld. Eigenlijk liep alles op rolletjes.'

((ZUMAPRESS.com / ANP))

Toen kwam er de inflatie. 'Die biedt grote zorgen. De ministers van de EU moeten iedere keer reageren op iets dat ze totaal niet in de hand hebben, en daar creatieve oplossingen voor vinden.' De kans is dus groot dat er een soortgelijk steunpakket komt om de Europese economie bestendig te maken tegen de volgende crisis.

Lees ook | Vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne gaan door

Griekenland

Verder zal Griekenland nog even in de schijnwerpers staan. De Grieken kregen tijdens de Eurocrisis in 2010 verschillende financiële injecties van andere lidstaten om faillissement te voorkomen. 'Sindsdien heeft het land veel hervormingen doorgevoerd. Dit jaar zouden ze zelfs het resterende bedrag van de uitstaande lening bij het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, willen aflossen.' Maar ook Griekenland wordt geraakt door de oorlog, dus of dat doorgaat is nog niet zeker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen