Economie15 mrt '22 13:50

Russische luchtvaart dreigt te verdwijnen door sancties

Auteur: BNR Webredactie

De commerciële luchtvaart in Rusland wordt met uitsterven bedreigd. Door sancties die door het Westen zijn opgelegd op het land, vanwege de oorlog in Oekraïne, zal de luchtvaart in Rusland binnen enkele maanden met tekorten kampen. Zo zal onder andere onderhoud aan vliegtuigen niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Binnen een paar jaar zullen de meeste commerciële vliegtuigen volledig aan de grond komen te staan doordat de grote vliegtuigbouwers Boeing en Airbus geen reserveonderdelen meer leveren aan Rusland. 'Ze zullen de komende zes maanden tot een jaar redelijk goed kunnen blijven vliegen, maar dan beginnen onderdelen kapot te gaan en heb je vervanging nodig, en begin je veiligheidsproblemen te krijgen', zei analist Sheila Kahyaoglu van de Amerikaanse bank Jefferies tijdens een bijeenkomst over de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne.

Exportverbod

Om de zes jaar moeten commerciële vliegtuigen hun apk-beurt krijgen. Maar door de sancties - onder andere een exportverbod op vliegtuigonderdelen - zullen vereiste onderdelen niet beschikbaar zijn. 'Mensen zullen dan niet meer kunnen vliegen in Rusland.' Logisch is dat de sancties ook dan nog gehandhaafd moeten zijn, wil dit gebeuren.

(ANP / AFP)

Leasevliegtuigen

Rusland telt 789 commerciële vliegtuigen die zijn goed voor ongeveer 2,7 procent van de wereldwijde vloot. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft volgens de eigen website 187 vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar.

Lees ook | Europese leiders brengen bezoek aan Kiev

De meeste vliegtuigen die door Russische luchtvaartmaatschappijen worden geëxploiteerd, worden gehuurd van buitenlandse leasemaatschappijen, waaronder AerCap Holdings, het grootste vliegtuigleasebedrijf ter wereld, dat geregistreerd staat in Nederland De Russische autoriteiten zullen een aantal vliegtuigen zelf houden. Het lot van de rest van de vloot met een waarde van ongeveer 10 miljard dollar is echter onzeker.

'Weinig hoop'

Volgens Kahyaoglu is er weinig hoop dat buitenlandse eigenaren hun vliegtuig kunnen terughalen uit Rusland. 'Die vliegtuigen zullen over zes jaar waardeloos zijn, omdat ze de onderdelen niet meer kunnen krijgen.'

Lees ook | Kon de oorlog in Oekraïne voorkomen worden? 'Westen moest oefenen met Oekraïne'

Volgens adviesbureau IBA waren er op 10 maart 523 vliegtuigen van buitenlandse verhuurders in Rusland. Daarvan zijn er 142 van AerCap Holdings, een Nederlandse naamloze vennootschap met het hoofdkantoor in Dublin en 35 van SMBC Aviation Capital, dat ook in Dublin is gevestigd en in Japanse handen is. Onder de sancties van de Europese Unie hebben de vliegtuigleasebedrijven tot 28 maart de tijd om de contracten in Rusland op te zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen