'Vorig jaar zagen we al wat tekenen van een afkoelende markt,' zegt Groot. Hij noemt als voorbeeld minder bezichtigingen bij makelaars. 'De afgelopen maanden wordt toch weer record na record gebroken. De hoogste prijsgroei op jaarbasis sinds 1977 en de hoogste prijsgroei in een maand tijd sinds 1995 werden vastgesteld door het CBS.' Groot denkt dat dat momentum nog wel even aan zal houden.
Lees ook | Economische groei ongelijk verdeeld over het land
Onzeker
Hoewel de economen hun verwachtingen nu hebben aangepast, blijft de huizenmarkt onzeker. 'Wat ook een belangrijke rol speelt in een oververhitte markt als we nu in Nederland hebben, is dat prijsgroei soms niet meer komt van de onderliggende fundamentele factoren, bijvoorbeeld verdere daling van de rente, maar dat de prijsgroei een zichzelf versterkend effect wordt.

'Mensen zitten nog helemaal in het verhaal van overbieden, van minstens 50.000 euro of een ton boven de vraagprijs bieden, want anders kom je er niet tussen. Door die marktgekte kunnen die prijsstijgingen nog wel een tijdje kunnen aanhouden.'
Tegengif?
Wat tegen die gekte zou moeten werken, zijn de aankondigingen van plannen door de overheid. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge kwam afgelopen week met concrete plannen om ruimte in de woningmarkt te creëren, zoals het bijbouwen van een miljoen woningen tegen 2030. 'De ambities zijn hoog, maar het is ook maar de vraag of de bouwsector dat überhaupt kan bijbenen,' zegt Groot.
Luister ook | Stichting Coronaclaim MKB daagt overheid voor rechter vanwege geleden schade
'Ook grondstoffen zijn heel erg schaars op dit moment, dat maakt het ook moeilijk voor de bouwsector. En dan die rente, dat is natuurlijk erg onzeker of die op de korte termijn sterk gaat stijgen of dat die toch nog relatief laag blijft de komende jaren.'