Economie15 mrt '22 06:07

Mogelijk steun voor Nederlandse bedrijven gedupeerd door Russische sancties

Auteur: BNR Webredactie

Er komt mogelijk steun voor bedrijven in Nederland die last hebben van de sancties tegen Rusland. 'Als er ergens echt veel pijn doet, moeten we kijken wat de mogelijkheden zijn', zegt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat tegenover BNR. Daarbij wordt er eerst afgewacht wat er vanuit Europa gaat gebeuren om steun te bieden aan gedupeerde ondernemers en bedrijven.

Vanwege de sancties die de EU en andere westerse landen hebben ingevoerd tegen Rusland, heeft de RVO een sanctieloket opgezet om ondernemers te helpen. Nederlandse ondernemers die vragen hebben over wat de sancties betekenen voor bijvoorbeeld openstaande facturen en producten die geëxporteerd moeten worden, kunnen daar hun ei kwijt.

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken.
Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. (ANP / Robin Utrecht)

Sinds twee weken staat het 'Ondernemersloket Sancties Rusland' overeind. Veelgehoorde vraag: 'Mag ik mijn producten exporteren', vertelt een van de medewerkers aan politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Het ligt er dan vaak aan uit welke sector het komt, of dat het een dual-useproduct is (een product dat ook voor militaire doeleinde gebruikt kan worden, red) en het ligt er aan wie de afnemer is. Als degene op de sanctielijst staat, dan kan je daar natuurlijk ook geen zaken mee doen', aldus de medewerker.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Beheersbaar'

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, ziet dat de handelsrelatie met de Russen klein is, maar dat er desondanks toch problemen zijn voor Nederlandse ondernemers. 'Als je kijkt naar wat we daadwerkelijk exporteren, de handelsrelatie, dan valt het relatief mee. Maar de effecten van de sancties zijn best wel groot.' De minister hoopt dat ondernemers op een 'creatieve' de problemen kunnen oplossen. Hoop durft Adriaansens de gedupeerden nog niet te geven. 'We weten niet zo goed wat de effecten zijn en het hangt ook af van hoe het zich ontwikkelt. Zoals het er nu naar uitziet moeten we het beheersbaar kunnen houden.'

Lees ook | 'Omvallen Russische economie voelbaar maar niet ontwrichtend

Sectoren

Daarbij ziet de minister dan wel een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden. 'Het hang allemaal heel erg af van olie, gas en wat dat doet met de prijzen en inflatie. Op dit moment hebben we daar wel manieren voor om daarmee om te gaan, maar desalniettemin is het voor bedrijven heel ingewikkeld.' Bedrijven die het volgens haar vooral moeilijk hebben, bevinden zich in de techsector, bloemenexport en de maritieme sector. 'Maar iedereen merkt het wel een beetje', volgens de Economieminister.

Of er daadwerkelijk steun van de overheid komt, zoals werkgeversorganisatie VNO-NCW wil, is nog de vraag. Adriaansens: 'Op dit moment wordt er in Europa gedacht over een steunkader. In Nederland gaan we vervolgens kijken wat we daarmee kunnen. Dat gaan we stap voor stap doen. (...). Maar als het echt ergens pijn gaat doen, dan gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn', aldus de minister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen