Economie16 mrt '22 13:09Aangepast op 16 mrt '22 14:11

CPB: oorlog Oekraïne kan in Nederland ook voor recessie zorgen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Nederlandse economie kan dit jaar zomaar in een kortdurende recessie belanden. Dat zou gebeuren als de oorlog in Oekraïne niet alleen leidt tot langdurig hoge energie- en grondstoffenprijzen maar ook bijvoorbeeld de wereldhandel duidelijk raakt. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de koopkracht van Nederlanders dan veel harder achteruitgaan dan onlangs in economische ramingen werd geschetst.

In een somber scenario zou de Nederlandse economie dit jaar een aantal kwartalen van krimp laten zien, schrijven de onderzoekers van het CPB. Dan zou er in heel 2022 nog wel sprake zijn van 1,9 procent groei, maar dat is veel minder dan de plus die de rekenmeesters vorige week nog voorspelden. In 2023 zou de economische groei dan zelfs nihil zijn. En de inflatie zou dit jaar kunnen toenemen tot bijna 8 procent, waardoor de koopkracht met 5,1 procent zou terugvallen.

(ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media)

Het gaat niet om een nieuwe voorspelling, maar meer om een aanvullend scenario. Hiermee wil het CPB illustreren wat de mogelijke gevolgen van de oorlog voor de economie kunnen zijn. Dat benadrukt redacteur macro-economie Marijn Jongsma van het FD.

‘Nederland is natuurlijk heel gevoelig voor een vertraging in de wereldhandel. Het zou betekenen dat de export dit jaar nog maar met 0,9 procent zou groeien in plaats van 4,9 procent. Die getallen moet je met een korrel zout nemen, gezien de onzekere periode, maar het komt erop neer dat in het nieuwe scenario van het planbureau de export terugvalt en de investeringen krimpen', legt Jongsma uit.

Lees ook | 'CPB bedrijft politiek'

Alternatief scenario

Hij vervolgt: ‘Het CPB heeft in dit scenario rekening gehouden met een wat somberder vooruitzicht en dan zie je dus ook dat er een recessie komt in de loop van 2022 en dat de inflatie verder zal toenemen. In dit scenario wordt namelijk ook rekening gehouden met hogere energieprijzen, zelfs hoger dan we nu en in de basisraming zien. Het is een soort verfrissing, maar ze zeggen zelf ook: het is geen vervanging, het is een alternatief scenario.’

Olie boycot

Het kan allemaal nog erger worden, volgens Jongsma. ‘Het kan gebeuren dat Rusland de gaskraan dichtdraait. Of Europa doet het als een nieuwe sanctie. Of dat er een olie boycot komt. Die eventuele verstoring van de toevoer is nog niet opgenomen in deze analyse.’

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

Hoop

Toch is er volgens Jongsma ook hoop voor de economie. 'De economie staat er veel sterker voor dan rond de jaren 70. Dat zie je ook terug in het herstel na corona. Bedrijven willen graag weer investeren en consumenten willen weer geld uitgeven. Er is veel geld in de economie. Het is als een soort bal die je onder water houdt. Zodra je de bal loslaat springt 'ie weer naar boven. Zodra onzekerheden dus wat afnemen of zelfs worden weggenomen, kun je toch een sterk herstel zien', hoopt Jongsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen