Economie17 mrt '22 13:30

DNB: oorlog kan Nederlandse economie schaden

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De oorlog in Oekraïne kan de Nederlandse economie fors raken, maar hoe hard is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) nog onzeker. Voorlopig worden de economische voorspellingen nog niet veel naar beneden bijgesteld, al hebben deskundigen van de centrale bank al wel een veel somberder scenario doorgerekend.

Overloop

DNB denkt nu dat de economie dit jaar 3,5 procent groeit en volgend jaar 1,5 procent. Dat is voor beide jaren maar ietsje minder dan bij de vorige raming in december. Knot zei bij de presentatie van het jaarverslag van DNB dat Nederland deze groei vooral te danken heeft aan het sterke economische herstel van eind vorig jaar. Via een zogeheten overloopeffect werkt dat door in de cijfers voor dit jaar.

Inflatie naar 7 procent

De economische gevolgen van de oorlog zijn nu het meeste voelbaar door de hogere energieprijzen en tarieven voor benzine en diesel aan de pomp. DNB denkt dat de inflatie dit jaar gemiddeld uit kan komen op bijna 7 procent. Net als eerder het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt Knot dat de overheid niet alle pijn als gevolg van de hogere prijzen zal kunnen compenseren.

Lees ook | Fed verhoogt rente met kwart procent

Zwaar weer

In het zwaarweerscenario is ook berekend wat er zou gebeuren wanneer de economische gevolgen van de oorlog dieper zijn en langer aanhouden. Dat zou neerkomen op een langere periode met hoge energieprijzen en onrustige financiële markten. Dan zou de groei dit jaar uitkomen op 2,4 procent en op 0,5 procent volgend jaar. En dan zou de inflatie kunnen oplopen tot bijna 10 procent. Knot benadrukt dat het slechts om een scenario gaat, niet om een echte voorspelling.

Lees ook | Werkloosheid op laagste niveau sinds 2003

Knot denkt nog steeds dat de ECB later dit jaar de rente gaat verhogen, dat komt omdat hij en de andere ECB-beleidsmakers zich bij het rentebeleid in de eerste plaats moeten richten op prijsstabiliteit. Het beteugelen van de hoge inflatie zou daarom logischerwijs voorrang krijgen boven het op peil houden van de economische groei in de eurozone. Het rentewapen is daartoe een belangrijk instrument.

Knot zegt te hopen dat de ECB in de zomer klaar is met het afbouwen van een opkoopprogramma van obligaties, waarmee de economie nu nog wordt gestimuleerd. Dan zou er bij de rentevergadering in september ook echt over een renteverhoging gesproken kunnen worden. Knot sluit ook twee renteverhogingen dit jaar niet uit.

Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

Gerelateerde artikelen