Economie18 mrt '22 17:18

Fokker sluit twee fabrieken

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De fabrieken van Fokker in Helmond en Hoogerheide gaan dicht. De productie van de twee locaties wordt gefuseerd met die in Papendrecht, zegt moederbedrijf GKN Aerospace. Er gaan geen banen verloren, maar de vraag is of de werknemers mee willen met de verhuizing. Zij zijn vrijdagochtend over de fusie ingelicht.

Het sluiten van de Helmondse productie, waar ongeveer 350 mensen werken, moet nog dit jaar gebeuren. Fokker maakte daar onder andere de landingsgestellen. Op de locatie in Hoogerheide worden kabelbomen gemaakt voor de vliegtuigen: die fabriek, waar zo'n 800 mensen werken, sluit pas in 2023. De verhuizing zou volgens GKN kosten besparen. Vakbonden FNV en CNV noemen het 'winstoptimalisatie.'

De vakbonden zijn van mening dat de vliegtuigproducent onvoldoende aandacht besteedt aan een sociaal plan. Het gaat daarbij vooral om een tegemoetkoming voor werknemers die niet mee willen met de verhuizing, vanwege de afstand tot de nieuwe locatie. Papendrecht ligt respectievelijk 100 en 60 kilometer van Helmond en Hoogerheide af.

De werknemers hebben één voordeel: de arbeidsmarkt is erg krap op het moment. GKN wil hun kennis en vaardigheid niet kwijtraken. Daarom staat het personeel sterk in de onderhandeling met het bedrijf over regelingen zoals tegemoetkomingen, denken de bonden. FNV en CNV praten volgende week de werknemers bij, en adviseren voorlopig nog niet akkoord te gaan met regelingen die GKN aanbiedt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen