Economie22 mrt '22 05:56Aangepast op 22 mrt '22 07:43

Lege schappen zonnebloemolie leiden tot run op alternatief

Auteur: Eric van den Berg

De verkoop van koolzaadolie is de afgelopen weken explosief gestegen. De aanvoer van zonnebloemolie uit de Oekraïne is gestokt, waardoor consumenten op zoek moeten naar een alternatief.

Dat blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij de Coöperatieve Koolzaadverenging Oost Nederland (Colzaco). De verkoop van ‘koude’ koolzaadolie steeg vanaf het begin van dit jaar met maar liefst 40% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De afzet van bak- en braadolie groeide met 10%.

Lees ook | Grote gevolgen voor onze omvangrijke handel met Rusland

Omdat die cijfers ook januari en februari bestrijken is het effect op de verkoop sinds de uitbraak van de oorlog waarschijnlijk nog veel groter, zegt Erik Schieven, voorzitter van Colzaco tegenover BNR.

Zonnebloemolie raakt op door oorlog in Oekraïne.
Zonnebloemolie raakt op door oorlog in Oekraïne. (ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress)

Aanvoer zonnebloemolie gestokt

Het overgrote merendeel van de zonnebloemolie wereldwijd wordt in Oekraïne en Rusland geproduceerd. Door de oorlog bereikt die olie de markt hier niet meer. Vorige week sloegen consumenten al aan het hamsteren. Sommige supermarkten beperkten de verkoop daarom tot één of twee flessen per klant. Volgens Frans Claassen, directeur van de Ketenorganisatie voor Oliën en Vetten MVO, worden de lege schappen momenteel vooral veroorzaakt door een paniekreactie bij het winkelend publiek. ‘Maar een tekort dreigt echt’, aldus Claassen. De impact daarvan kan verstrekkend zijn, doordat de olie ook in veel andere producten wordt gebruik. ‘Zonnebloemolie zit in zo’n 2.000 producten’, meent Claassen.

Prijsverschillen groot

De koolzaadolie die hier in de winkel ligt, wordt grotendeels in ons eigen land geproduceerd. De olie biedt daarom een goed alternatief voor zonnebloemolie, zowel voor in de sla als de frituur. De olie is wel aanmerkelijk duurder. Een literfles huismerk zonnebloemolie kost bij de Albert Heijn 2 euro, terwijl een halve liter koolzaadolie net meer dan 3 euro kost. Op de internationale markt zijn deze verhoudingen inmiddels al compleet omgekeerd. Een ton zonnebloemolie gaat inmiddels voor ongeveer 2.700 euro, aanmerkelijk meer dan koolzaadolie, die net minder dan 1.800 per ton kost.

Volgens coöperatievoorzitter Schieven zullen consumenten naast zijn product ook op zoek moeten naar andere alternatieven. ‘De koolzaadolie kan zeker ook opraken’, denkt Schieven. Ondanks de toegenomen vraag zal de prijs niet stijgen. ‘Dat garanderen we tot de volgende oogst in augustus.'

Gerelateerde artikelen