Economie21 mrt '22 13:28Aangepast op 21 mrt '22 16:46

VK en VS bespreken nieuw handelsakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De VS en het Verenigd Koninkrijk gaan praten over een eventueel handelsakkoord, iets dat premier Boris Johnson de Britten al beloofde. Vandaag spreken de Britse staatssecretaris voor Handel Anne-Marie Trevelyan en haar Amerikaanse ambtgenoot Katherine Tai elkaar in Baltimore over de toekomst van de Atlantische handel tussen beide landen.

Anne-Marie Trevelyan
Anne-Marie Trevelyan (ANP / AFP / Paul Ellis)

Het doel voor vandaag is om in eerste instantie de diplomatieke relatie tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Sinds de Brexit staan de relaties immers onder druk, zegt senior Markteconoom Stefan Koopman van Rabobank. Dat heeft alles te maken met de Noord-Ierse grenskwestie, waarover de EU en het Verenigd Koninkrijk met elkaar in de clinch liggen. De Britse conservatieven dreigen de afspraak die met EU is gemaakt te torpederen. Als dat zou gebeuren, komt het Goedevrijdagakkoord onder druk te staan, ook wel het akkoord van Belfast genoemd en staat het Noord-Ierse vredesproces op lossen schroeven. En dat is iets wat de Amerikaanse president Joe Biden ten zeerste wilt voorkomen.

Handel tussen de VS en het VK

De trans-Atlantische handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is zo’n 240 miljard euro per jaar waard. Een handelsakkoord met de VS is voor de Britse premier Boris Johnson dan ook belangrijk - voor de Britten is het namelijk 20 procent van hun totale handel, voor de Amerikanen slechts 5 procent daarvan. Het is voor de Britten dus zeer belangrijk dat deze onderhandelingen slagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen