Economie23 mrt '22 16:52

Rusland wil betalingen van olie en gas in roebels krijgen

Auteur: Pim de Visser

Rusland wil dat de zogeheten 'onvriendelijke landen' die olie of gas kopen van het land in roebels gaan betalen. De Russische president Vladimir Poetin heeft de centrale bank en betrokken overheidsdiensten een week de tijd gegeven om dat mogelijk te maken.

Alle landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, zijn door de Russen op een lijst met 'onvriendelijke landen' gezet. Hier staan nu bijvoorbeeld de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op.

Image
(ANP / Anadolu Agency)

Leveringen

De Russen maken wel duidelijk dat ze niet zullen stoppen met de leveringen van olie en gas. Het enige dat verandert is de valuta waarin betaald moet worden. Voorheen kreeg Rusland de grondstoffen voornamelijk in euro's of dollars betaald.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Impact

Het land kan door de sancties steeds minder handel drijven. Daardoor zijn de Westerse munteenheden minder praktisch voor de Russen. Als de handel in roebels wordt gedreven, wordt die munteenheid ook ondersteund. Landen die namelijk niet genoeg roebels hebben, moeten die kopen, wat de prijs van de Russische munteenheid weer stuwt. Na deze bekendmaking werd de roebel al direct 3 procent meer waard ten opzichte van de dollar.

De Europese gasprijs schoot ook direct omhoog, uit angst dat Europese landen vanwege dit besluit minder gas willen kopen. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt ging tot 21 procent omhoog en kostte even 119 euro per megawattuur. Inmiddels schommelt de prijs rond de 115 euro per megawattuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen