Economie22 mrt '22 13:34Aangepast op 23 mrt '22 10:54

Eerste in Duitsland gefabriceerde Tesla's rollen naar buiten

Auteurs: BNR Webredactie en Pim de Visser

Twee weken geleden mocht de nieuwe Duitse 'Gigafactorty' van autobedrijf Tesla beginnen met produceren, en vandaag rollen de eerste wagens van de band in Grunheide, in de buurt van Berlijn. Bondskanselier Olaf Scholz, minister van Economie en Klimaat Robert Habeck, en niemand minder dan Elon Musk zullen daarbij zijn.

Vandaag wordt de fabriek officieel in gebruik genomen, met de fabriek wil het Amerikaanse bedrijf het Duitse autolandschap drastisch veranderen. Tesla begon in de lente van 2020 met de bouw van de fabriek die het Amerikaanse bedrijf een eigen productiebasis geeft op de grote Duitse automarkt. Het doel van Tesla is om 500.000 elektrische auto's per jaar te produceren.

Ophef

Het bedrijf had eigenlijk afgelopen zomer al met de productie willen beginnen. Lokale autoriteiten namen echter hun tijd met het evalueren van de milieueffecten van de fabriek, waarbij er vooral zorgen waren over het waterverbruik. Veel vergunningen waren nog niet geregeld, maar Tesla begon gewoon met bouwen. Dat leidde tot een botsing met de Duitse ambtenarij, de daadwerkelijke opening heeft daardoor lang op zich laten wachten. Uiteindelijk hebben de Duitsers Elon Musk grotendeels zijn gang laten gaan met het oog op de economische spin-off van de fabriek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen