Economie28 mrt '22 12:10

33 dagen oorlog in Oekraïne: dit zijn de economische gevolgen

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl de oorlog in Oekraïne de tweede maand is ingegaan beginnen de eerste economische gevolgen het westen binnen te druppelen. Zo zijn het consumentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen in zowel Nederland als Duitsland fors gedaald. Aan de hand van deze economische vertrouwensindicatoren geeft BNR-huiseconoom Han de Jong de eerste indicatie over wat de economische gevolgen inhouden. 'Het lijkt de economie toch wel een behoorlijke klap te geven.'

(ANP foto // Peter Hilz )

Volg hier het liveblog voor de laatste updates over de oorlog in Oekraïne

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het consumentenvertrouwen in Nederland in de afgelopen week fors gedaald. 'Het is op een niveau terechtgekomen dat opmerkelijk genoeg lager is dan na het uitbreken van de coronapandemie', zegt De Jong.

Ondernemersvertrouwen

Een vertrouwensmaatstaf waar veel economen in Europa naar kijken is de zogenaamde IVO-index, stelt De Jong. Deze index meet het ondernemersvertrouwen in Duitsland, 'en die laat een enorme schrikreactie zien. Vooral het verwachtingencomponent - en dat is waar economen de meeste waarde aan hechten - liet een enorme daling zien. Dus het lijkt toch wel een behoorlijke klap te geven'.

Verenigde Staten

In tegenstelling tot Duitsland en Nederland is het ondernemersvertrouwen in de Verenigde Staten in de maand maart gestegen. Ook vielen de cijfers van een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen in de gehele Eurozone niet tegen. Dat lijkt een positief resultaat, volgens De Jong, maar bij deze cijfers 'komt wel behoorlijk veel negatiefs' kijken. De aanvoerketens zullen volgens De Jong hierdoor namelijk 'opnieuw een forse opdoffer krijgen'.

Inflatie

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de exportorders lager. 'En ook heel belangrijk: de zogenaamde inputkosten - dus de prijzen die ondernemers moeten betalen voor de dingen die ze bij hun productieproces gebruiken - lieten de snelste stijging ooit zien. En dat suggereert dat de inflatie, die al fors is opgelopen, nóg veel hardnekkiger is dan we allemaal gedacht hadden. Die gaat waarschijnlijk een nieuwe impuls krijgen, en dat is natuurlijk slecht nieuws.'

Lees ook | Nederlandse export groeit met bijna 3 procent in januari

Volgens de Jong zou de hardnekkige inflatie kunnen betekenen dat de economie in een recessie belandt. 'Nou is het woord recessie een beetje een beladen woord. Strikt genomen moet je dan twee kwartalen achtereen een economische krimp hebben. Het lijkt mij dat de kans heel groot is dat de economie in het eerste kwartaal krimpt, nu hadden ze in Duitsland in het vierde kwartaal vorig jaar ook al krimp, dus die zitten dan in een recessie. Of wij ook twee kwartalen achter elkaar een krimp krijgen, zou ik niet met grote stelligheid durven beweren. Maar dat de economie toch een klap krijgt en dat het heel vervelend is dat inflatie oploopt, is natuurlijk helder', aldus De Jong.

Lees ook | Economen: Iedereen krijgt te maken met koopkrachtverlies


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen