Economie28 mrt '22 17:17

'Het wordt een moeilijke stap om dit naar de Russische burgers te communiceren'

Auteur: BNR Webredactie

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Volgens de bierbrouwer is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in het land actief te blijven. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van zo'n 400 miljoen euro te moeten doen.

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van Heineken-bier in Rusland. Ook werden er al geen nieuwe investeringen meer gedaan en werd er niet meer naar Rusland geëxporteerd.

VEB

Beleggersvereniging VEB heeft openlijk kritiek geuit op bedrijven die maar gedeeltelijk hun activiteiten stopten, zoals Heineken en riep beursgenoteerde bedrijven die zakendoen in Rusland eerder al op om op korte termijn bekend te maken of ze van plan zijn in dat land actief te blijven.

Carlsberg

Heineken trekt vanaf vandaag al zijn activiteiten terug uit Rusland. Ze moeten alles verkopen, wat het Nederlandse bedrijf veel geld gaat kosten. Branchegenoot Carlsberg volgde snel daarop. Voor de Deense brouwer is dit opmerkelijk, want zij draaien een groter percentage aan omzet in Rusland, namelijk tien procent. Voor Heineken is het percentage maar twee procent.

Volgens bedrijvendokter Anton Wiggers is het niet laat dat Heineken zich nu pas terugtrekt: 'Het kost wel tijd om zo'n besluit te nemen. Het regime gaat wijzigen, dus waarschijnlijk doen steeds meer bedrijven een stap terug, maar sommige, kleine, bedrijven kunnen zich dat niet permitteren.'

De leegstaande brouwerijen verliezen populariteit voor buitenlandse kopers. FD-journalist Richard Smit denkt dat de brouwerijen aan Russen worden verkocht, maar niet voor de hoofdprijs. De terugkomst van deze merken zou niet makkelijk gaan volgens hem.

Licensering

'Als de oorlog morgen voorbij zou zijn dan hebben bedrijven hun onderneming niet snel op de rit, dat zou jaren duren.' Wiggers ziet het anders: 'Via licensering kunnen bedrijven bier brouwen als de omstandigheden weer veranderen. Bij een bestaande brouwerij kunnen ze hun eigen bier produceren. Daarmee verwacht ik dat merken weer teruggaan na de oorlog.'

Bavaria en het fusiebedrijf van het Belgische AB Inbev en Turkse brouwerij Efes zijn in Rusland nog wel actief. De Brabantse brouwerij zou na Heineken wel druk kunnen verwachten om zich ook terug te trekken.

Er zijn twee redenen waarom Heineken stopt. Het bedrijf heeft te maken met reputatierisico, ze hebben namelijk miljoenen consumenten. Ten tweede is het moeilijk voor ze geworden om te acteren in Rusland, bijvoorbeeld het betalen van grondstoffen.

Russische burger

De Russische burger gaat merken dat de verkoop van Heineken is gestopt, zegt Wiggers. Het wordt een moeilijke stap voor de Russische overheid om dit te communiceren naar de mensen, omdat de informatievoorziening eenzijdig is.

Gerelateerde artikelen