Economie31 mrt '22 09:00Aangepast op 31 mrt '22 09:51

Bedrijven in zwaar weer door hoge energieprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Veel Nederlandse bedrijven belanden in zwaar weer door de explosieve stijging van de energieprijzen. Alleen dit jaar al kost ze dat 22 miljard euro. En ook volgend jaar blijven gas en elektriciteit waarschijnlijk historisch duur.

(ANP / Peter Hilz)

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Het gaat vooral om bedrijven die in sectoren zitten waar veel gas en stroom wordt verbruikt, maar ook in combinatie daarmee lage marge hebben. 'Denk aan lastuinbouw, basischemie, voedingsindustrie en de akkerbouw', zegt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN Amro.

Ook de bouw is kwetsbaar voor de stijgende energieprijzen. Bouwers kampen daarnaast al langer met exteem hoge prijzen voor bouwmaterialen. De problemen zijn niet nieuw, maar wel groot, zegt Thomas de Leeuwe van Rozemond Advocaten. 'De oorlog in Oekraïne maakt de situatie daarentegen wel uitzonderlijk'. Dat is vooral te merken in de staalindustrie, zegt De Leeuwe. 'Tot voor kort werkten leveranciers met dagprijzen, maar inmiddels lukt dat ook niet meer en wordt er gezegd: bestel maar, en je ziet wel wat het kost.'

Vooral de opstelling van grote opdrachtgevers baart hem zorgen omdat die in veel gevallen niet willen meebetalen. Dat is volgens De Leeuwe 'onredelijk' omdat in de bouw de marges flinterdun zijn.

Golf aan faillissementen

De energieprijzen blijven tot zeker de lente van 2023 hoog, verwacht ABN Amro. De extra kosten worden óf doorberekend aan de klanten, of zal ten kosten gaan van de marges. Het risico op een faillissementsgolf is daarmee reëel, denkt Franka Rolvink Couzy van ABN Amro. 'Als bouwbedrijven te maken hebben met langlopende contracten en niet kunnen doorberekenen aan klanten, dan zie je dat er problemen ontstaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen