Economie31 mrt '22 12:51Aangepast op 31 mrt '22 13:25

Cao-lonen afgelopen jaren niet zo hoog gestegen als nu

Auteur: BNR Webredactie

De cao-lonen zijn afgelopen maand met ruim 3 procent gestegen, en dat is de grootste sprong in jaren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Deze stijging van 3,3 procent is het hoogste maandgemiddelde in jaren. Er is flinke inflatie en daarmee stijgen ook de lonen.

'Cao komt altijd tot stand door twee partijen, namelijk door werkgevers en werknemers', vertelt Erik Heidemann van AWVN. 'Cao-lonen lopen achter op economische ontwikkelingen en dit zien we al jaren. Er is economische groei, die lijkt nu te verbleken, maar de cao-lonen stijgen nog wel even door.' De zeer snelle omslag van groei in krimp en van krimp in groei in 2020 en 2021 zou dat verklaren. De loonstijging wordt ook versterkt door krapte op delen van de arbeidsmarkt.

Meer kosten

Vakbond FNV pleit voor een stijging van meer dan 3,3 procent voor de cao's door de inflatie. Maar dat gaat niet zomaar, denkt Heidemann. Vanzelfsprekend speelt de oorlog in Oekraïne daar ook een rol in. 'Arbeidskosten zijn niet de enige kosten van werkgevers. Er zijn nu grondstofproblemen waar werkgevers en organisaties ook mee te maken hebben. Dus de loonkosten zijn niet de enige kostenpost voor de werkgever. Naast de cao is er natuurlijk ook individuele loonstijging. Als je gaat solliciteren bij een andere werkgever kun je ook een sprong maken als werknemer.'

Lees ook | Werkgevers willen lonen niet verhogen

De AWVN voorspelde vorige maand al dat de nadruk die de vakbonden leggen op loonsverhoging en prijscompensatie ertoe zal leiden dat de cao-onderhandelingen in bedrijven en bedrijfstakken de komende maanden steeds stroever zullen verlopen. De werkgevers zouden liever afspraken maken die bijdragen aan een beter functionerende arbeidsmarkt. Het vergemakkelijken van het volgen van opleidingen onder werktijd is hier een voorbeeld van.

Podcast | Werkverkenners: Moeten we flexibeler gaan werken?

Gerelateerde artikelen