Economie1 apr '22 11:45

Congestie: duizenden containers voor Rusland in haven Rotterdam

Auteur: BNR Webredactie

De haven van Rotterdam heeft flink last van de sancties tegen Rusland. Zo stapelen de containers met bestemming Rusland zich op, het zijn er inmiddels duizenden. Dit zegt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam tegen persbureau Bloomberg. De containers mogen pas verder na uitgebreide inspectie of de sancties niet worden overtreden.

Voor veel goederen geldt sinds het in werking treden van de sancties een exportverbod. Het gaat dan vooral om de zogeheten 'dual-use-goederen' die zowel voor burger- als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Castelein spreekt van een 'nachtmerrie'.

Want het zijn niet alleen de sancties die grote congestie in de haven veroorzaken, het logistieke proces was al danig in het honderd geschopt door verstoring van de wereldwijde bevoorradingsketens als gevolg van de coronapandemie. Met name de containervaart heeft daaronder te leiden gehad.

Elk schip dat de haven binnenvaart vervoert mogelijk 'tientallen of honderden' containers met Rusland als eindbestemming, zegt de topman. 'Je moet ze isoleren, apart zetten, en dan fysieke inspecties van de containers uitvoeren voordat ze kunnen worden vrijgegeven. Die inspanning levert beperkingen op voor de waardeketen in termen van fysieke ruimte, mankracht en tijd.'

4.500 containers in de wacht

Volgens Castelein staan nu zo'n 4.500 containers op de kade die op inspectie wachten. Niet alleen noemt hij die hoeveelheid verre van normaal, de opslagcapaciteit voor het aantal containers is beperkt. Het havenbedrijf is echter wel bereid om extra capaciteit te creëren door het inrichten van een zogeheten lay-by zone. 'De Euromax-terminal heeft uitbreidingscapaciteit, en die zouden we uiteindelijk kunnen gebruiken.'

De Russische handel vormt een belangrijk onderdeel van de havenactiviteiten. Zo'n 13 procent van de jaarlijks overgeslagen 470 miljoen ton is Ruslandgerelateerde handel. Op dit moment komt zo'n 30 procent van de ruwe olie uit Rusland en een kwart van het vloeibaar gemaakte aardgas (lng). Verder is Rusland goed voor 20 procent van de olieproducten en de kolen die worden aangevoerd.

Volg in dit liveblog de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen