Economie1 apr '22 14:45

De coronacrisis lijkt voor musea nog niet voorbij

Auteur: BNR Webredactie

De steunpakketten die de overheid de afgelopen twee jaar verstrekte, vanwege de coronacrisis, zijn vandaag beëindigd, maar musea eisen dat er meer steun moet komen voor hun sector. Volgens de Museumvereniging zijn de economische problemen die corona heeft veroorzaakt nog niet voorbij.

Musea ontvangen bijna een derde van de bezoekers uit het buitenland. Ook al zijn de coronaregels in Nederland allemaal geschrapt, is dat in het buitenland nog niet overal het geval. In China is er bijvoorbeeld juist een opleving van het virus. Door deze factoren verwachten musea dan nog steeds tegenvallende resultaten. 'Ook de oudere bezoekers voelen zich nog niet altijd veilig om terug naar het museum te gaan, terwijl het bewezen veilig is. Je ziet dus dat de crisis nu ontstaat bij de musea', merkt Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging.

Het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het Rijksmuseum in Amsterdam. (ANP / Harold Versteeg)

Ondanks dat een museumbezoek gewoon mogelijk is, denkt Carasso dat mensen 'patronen hebben ontwikkeld' die ervoor zorgen dat ze minder makkelijk een museum binnenstappen. 'Ze zijn toch voorzichtiger geworden, stappen minder makkelijk de trein in of gaan minder met groepen op pad. Ik ben geen gedragsonderzoeker, maar we zien het wel terug in de cijfers.'

Lees ook | Honderden ondernemers liepen coronasteun mis; 'moet oplossing voor komen'

'Ingeteerd op reserves'

Volgens de directeur denkt een kwart van de musea financiële problemen te krijgen dit jaar. 'Er is al flink ingeteerd op de reserves in de afgelopen jaren. Musea die afhankelijk zijn van internationaal bezoek hebben het zwaar.' Daarnaast ziet Carasso dat sommige musea te weinig steun hebben gekregen. 'Dat gaat met name om gemeentelijke- en particuliere musea. Die hebben ingeteerd op hun eigen vermogen.'

400 miljoen euro

De museumvereniging vraagt dan ook om extra steun. Dat zou moeten gebeuren uit een gemeentepot van 400 miljoen euro. 'Dat is geld wat al bedoeld is voor de culturele sector. Bij veel gemeenten ligt het nog op de plank. Wij roepen gemeenten dan ook met klem op om dat nu wel uit te geven', aldus de directeur van de Museumvereniging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen