Economie1 apr '22 10:02

Citigroup: kans van één op drie op wereldwijde recessie

Auteur: BNR Webredactie

Dankzij de oorlog in Oekraïne en de toegenomen inflatie in vrijwel alle landen is de kans op een wereldwijde recessie sterk toegenomen. Dat zegt hoofdeconoom Nathan Sheets van de Amerikaanse bank Citigroup tegen persbureau Bloomberg. De kans op een recessie in de komende achttien maanden is volgens Sheets 'aanzienlijk': een kans van ongeveer één op drie op een wereldwijde neergang en één op vier voor een krimp in de VS.

Lees ook | Prijzen door het dak, inflatie naar 11,9 procent

'De geopolitieke situatie, de energiesituatie is zeer ernstig', zegt Sheets. 'Hoewel de Amerikaanse economie misschien enigszins geïsoleerd is van de problemen in de wereld, zei voormalig Fed-baas Alan Greenspan al dat de Verenigde Staten niet lang een eiland van welvaart en stabiliteit kunnen blijven in een wereld die het moeilijk heeft.'

'De wereldwijde problemen, samen met het plan van de Amerikaanse centrale bank om de rente mogelijk zeer snel te verhogen, maakt de kans op een recessie aanzienlijk', zegt de hoofdeconoom.

Chinese risico's nemen toe

De Citigroup-economen waarschuwden ook voor de risico's in China. De op twee na grootste economie gaat gebukt onder de grootste uitbraak van het coronavirus sinds het begin van de pandemie. En dat vertaalde zich naar de productiecijfers - de productie van de Chinese fabrieken zakte tot het laagste niveau in twee jaar. Citigroup verwacht dat het Chinese bruto binnenlands product in het tweede kwartaal een klap van tot wel 0,9 procentpunt kan krijgen.

Ook economen van Morgan Stanley verlaagden hun groeiprognoses voor China vanwege het strikte coronabeleid van het land. De Amerikaanse bank rekent nu voor dit jaar op een groei van 4,6 procent van de Chinese economie, tegen een eerdere verwachting van 5,1 procent.

De productie van Chinese fabrieken daalde in maart zogezegd tot het laagste niveau in twee jaar. als gevolg van de strikte lockdowns die Beijing hanteert. Volgens de nieuwste cijfers daalde zowel de binnenlandse als de exportorders in het snelste tempo sinds februari 2020. In die maand kreeg China voor het eerst op grotere schaal te kampen met de uitbraak van het coronavirus, zo bleek uit de enquête. Vooral naar consumentengoederen was minder vraag. Verder zit de oorlog in Oekraïne de fabrikanten dwars. Dat zorgt ook voor minder export en veroorzaakt tevens een blokkade van internationale transportverbindingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen