
Lees terug | Turkse centrale bank wijzigt rente niet
Kwetsbaar
Door de energiecrisis stijgen de aardgasprijzen ook in Turkije flink. Turkije is voor zijn energie bijna volledig afhankelijk van de import en is daarmee extreem kwetsbaar voor internationale prijsfluctuaties. De Turkse staatsimporteur van energie BOTAS berekent de prijzen door aan bedrijfsleven en consument en dat wordt pijnlijk gevoeld in Turkije. Voor de industrie gaan de prijzen met 50 procent omhoog, voor huishoudens 35 procent. Ook de prijs van elektriciteit zal stijgen, want ook dat wordt opgewekt met gas. Hier gaan de tarieven met 44,3 procent omhoog.
De energiekosten stijgen al sinds september en alleen al in januari en februari bedroeg de stijging 212 procent. De stijgende energieprijzen komen voor Turkije op een rampzalig moment dat de Turkse lira al bijna niets meer waard is. De munt verloor vorig jaar 44 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. een daling die versneld werd na een reeks renteverlagingen door de centrale bank onder druk van president Recep Tayyip Erdogan die er zijn eigen economische logica op nahoudt.
Lees terug | Turkije hoopt op stabilisering van de lira
Eigenwijs
Want waar elke eerstejaars economiestudent weet dat een renteverhoging wordt gebruikt om de inflatie te beteugelen, daar heeft Erdogan consequent het omgekeerde beweerd: dat renteverhoging de inflatie verergert. Veel economen waarschuwden eerder al dat Erdogans beleid tot meer inflatie zou leiden, maar dat was aan dovemansoren gericht. In plaats daarvan verlaagde de Turkse centrale bank de rente sinds september met 500 basispunten tot 14 procent. Met alle gevolgen van dien.
De vrije val van de lira treft de Turken hard: de waarde van de salarissen daalt terwijl; het leven duurder wordt. In januari bedroeg de Turkse inflatie 48,7 procent - toen al de hoogste in twee decennia. Half februari zwoer Erdogan dat hij 'de ketenen van de rentetarieven zou doorbreken' en de inflatie zou terugdringen tot onder de 10 procent. Hij heeft de Turkse valutaproblemen toegeschreven aan 'buitenlandse financiële instrumenten'.
Lees terug | De economische rotzooi van Turkije