Economie4 apr '22 07:32Aangepast op 4 apr '22 09:25

Nederland en Spanje willen Stabiliteitspact versoepelen

Auteur: ANP

Nederland en Spanje willen eurolanden met een hoge staatsschuld meer tijd geven om die af te bouwen, schrijft de Volkskrant. De strakke, uniforme voorschriften uit het Stabiliteitspact maken plaats voor maatwerk. In ruil voor deze souplesse geldt dat afspraken strikter worden nageleefd.

Sigrid Kaag en Nadia Calviño
Sigrid Kaag en Nadia Calviño (ANP / EPA)

Minister Kaag van Financiën en haar Spaanse collega Calviño presenteren hun gezamenlijke voorstel maandag aan hun Europese collega’s. Het Spaans-Nederlandse initiatief is opmerkelijk: sinds jaar en dag zijn de twee landen elkaars felste tegenstanders in de Brusselse discussie over begrotingsdiscipline. Calviño zette de club van begrotingshaviken onder leiding van Kaags voorganger Hoekstra weg als een onbeduidend clubje. Hoekstra op zijn beurt torpedeerde Calviño’s campagne om Eurogroepvoorzitter te worden.

Lees ook | Rutte naar Spanje voor overleg met Sánchez

Het Nederlands-Spaanse plan laat de in het Europees Verdrag vastgelegde begrotingsnormen (maximaal 3 procent financieringstekort, maximaal 60 procent staatsschuld) ongemoeid. Verdragswijziging vergt immers een langdurige procedure met een ongewisse afloop. Maar het nieuwe plan zet de praktische toepassing van de schuldregel op de helling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen