Economie4 apr '22 12:01

Turkse inflatie boven 60 procent

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse inflatie is afgelopen maand opnieuw verder gestegen. Volgens officiële cijfers van het Turkse statistiekbureau was de geldontwaarding daarmee op jaarbasis 61,1 procent. Dat is iets minder hoog dan economen hadden verwacht, maar wel een hoogste stand in twintig jaar.

Afgelopen week kregen Turkse bedrijven en huishoudens te maken met fors hogere kosten voor gas, wat de inflatie verder opstuwde. Ook eten wordt almaar duurder, mede door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In februari kwam de Turkse inflatie uit op 54,4 procent.

Lees ook | Noodtoestand in Sri Lanka na protesten over inflatie

Ondanks de hoge inflatie is de rentestand in het land relatief laag. President Recep Tayyip Erdogan vindt, in weerwil van vrijwel alle economische theorieën, dat hoge rente tot hoge prijzen leidt. Erdogan wil verder de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen. De Turkse munteenheid werd dit jaar al 9 procent minder waard tegenover de dollar. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie omdat invoer juist duurder wordt. Turkije is bijvoorbeeld voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van import.

Door de invloed van Erdogan op de centrale bank, de president ontsloeg de afgelopen jaren al diverse centralebankhoofden, is de kans dat de rente op korte termijn omhoog gaat klein. Volgende week beslist de centrale bank opnieuw over het rentetarief.

Lees ook | Inflatie straks boven de 60 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen