Economie6 apr '22 18:34

Dit zijn (niet) de oplossingen om de inflatie aan te pakken

Auteur: BNR Webredactie

De torenhoge inflatie waarmee Nederland, maar ook de rest van Europa kampt, breekt de hoofden van economen. Want welke oplossing kan er zijn om de pijn van de recordhoge inflatie van maart - liefst 11,9 procent - te verzachten? Verschillende economen hebben de leden van de Tweede Kamer daar vandaag over bijgepraat.

Verschillende economen hebben de leden van de Tweede Kamer daar vandaag over bijgepraat. Een belangrijk instrument is renteverhoging. Laat dat besluit nou mogelijk aanstaande zijn door de Europese Centrale Bank. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, stelt 'met genoegen' vast dat de markt rekent op twee renteverhogingen voor het einde van dit jaar. Hij voelt zich dan ook 'zeer comfortabel' bij die gedachte, vertelde hij in het gesprek in de Kamer. Knot verwacht echter dat de inflatie vanzelf zal afkoelen, hoorde politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Die hoge energieprijzen voor olie en gas zijn de grootste reden waarom we met deze inflatie kampen. Dat stopt een keer, is de verwachting van Knot. Hij denkt dat volgend jaar de inflatie rustig teruggaat naar de 2 procent, die er zou moeten zijn.'

(ANP / ANP)

'ECB loopt hopeloos achter'

De inflatie laten uitrazen is dus de opvatting van Knot, maar niet alle economen zijn het daarmee eens. 'Hoogleraar Lex Hoogduin, uit Groningen, zegt dat de ECB hopeloos achter de feiten aanloopt', vertelt Beekman. 'Volgens hem had de bank moeten stoppen met het opkopen van staatsobligaties en de rente moeten verhogen. Al kan dat ook doorslaan en tot stagflatie leiden, meende hij.' Door de rente te verhogen, zorgt de ECB ervoor dat het aantrekkelijker wordt om geld geld te sparen en niet uit te geven. Ook wordt het minder aantrekkelijk om geld te lenen, waardoor de uitgaven lager worden. Hierdoor zal vervolgens de prijs minder hard stijgen, zo is de algemeen aangenomen regel in de economie.

Lees ook | ABN Amro: Niet voor iedereen hogere energierekening

Inflatie laten 'uitrazen'

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis ziet ook weinig positiefs in het beleid dat de ECB voert. 'Wij waren nooit fan van het ECB-beleid waarbij iedere maand heel veel staatsobligaties werden opgekocht. Dat de inflatie de druppel is die dit beleid laat stoppen, is alleen maar goed', vindt hij. Het Kamerlid is het ook eens met Klaas Knot om de inflatie te laten 'uitrazen'. 'Omdat die energieprijzen stijgen, moet je nu niet enorme drastische ingrepen gaan doen. Dit is iets dat je overkomt. We hebben er helaas allemaal last van en dan worden we collectief armer.'

Grinwis denkt dan ook niet dat hier enorme oplossingen voor zijn, waardoor de gigantische inflatie ineens verdwijnt. 'Het eerlijke verhaal is dat we dit niet helemaal kunnen compenseren. Wel kunnen we mensen die hierdoor het zwaarst geraakt worden, met lage inkomens, tegemoetkomen', benadrukt het Kamerlid.

Lees ook | 'Er is teveel risico genomen bij het opstellen van het regeerakkoord'

Economen stelden verder voor om het regeerakkoord open te breken. 'Ik denk dat ze een nogal expansief fiscaal beleid bovenop een inflatieproces gooien. En dat is niet verstandig', zo vertelde econoom Sweder van Wijnbergen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen