Economie7 apr '22 07:19Aangepast op 7 apr '22 10:40

CBS meet 9,7 procent inflatie, hoogste niveau sinds 1976

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

In maart waren Nederlanders 9,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. Het is de hoogste inflatie sinds april 1976, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de toch al hoge prijzen verder gestegen. Zo gingen de prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming hard omhoog, maar ook voedsel werd duurder. 'Het is vreselijk', zegt BNR-econoom Han de Jong.

In de eerste volle maand sinds het begin van de oorlog in Oekraïne valt de inflatie veel hoger uit dan in februari, toen de prijzen op jaarbasis 6,2 procent waren gestegen. Doordat Rusland een olie- en gasrijk land is, stijgen de prijzen voor die grondstoffen. Dat heeft ertoe geleid dat de rekening voor gas, elektriciteit en stadswarmte bij nieuw afgesloten contracten in maart 157 procent hoger uitviel dan in dezelfde maand een jaar eerder. Automobilisten zijn bij het tanken ruim 36 procent meer kwijt.

(Unsplash)

Ook de prijzen voor voedingsmiddelen zijn in maart harder gestegen ten opzichte van een maand eerder. De reden hiervoor is vooral dat vlees en groente duurder zijn geworden. Daarnaast wordt voor kassen vaak gas gebruikt om ze te verwarmen. Maar boeren hebben bijvoorbeeld ook te maken met hogere kosten voor kunstmest of grondstoffen voor veevoer.

Realiteit

FD-columnist Lucas Daalder stelt dat het hoge inflatiecijfer waarschijnlijk niet overeenkomt met de realiteit. De echte inflatie waarmee we geconfronteerd worden ligt lager, omdat mensen met vaste contracten bij hun energieleverancier nog niet te maken hebben met de gestegen energieprijzen die al wel meetellen in het inflatiecijfer.

'Daalder heeft absoluut een punt', vindt De Jong. 'Het CBS rekent inflatiecijfers uit op basis van nieuwe contracten. Maar veel mensen hebben een vast contract. Dus die betalen dat niet. Onder normale omstandigheden maakt dat niet zoveel uit. Maar als je ervan uitgaat dat ongeveer de helft van de mensen op oude contracten zit, dan kan dat wel 4 procent punt schelen. Dan is de inflatie niet bijna 10 procent maar bijna 6 procent.'

'In zekere zin is het uitstel van executie', benadrukt De Jong. 'Want als die tarieven zo hoog blijven, dan gaan mensen met vaste contracten dat hoge bedrag uiteindelijk ook betalen.'

12 procent

Vorige week kwam het CBS al met het bericht dat de inflatie in Nederland was gestegen tot bijna 12 procent. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

Lees ook | Dit zijn (niet) de oplossingen om de inflatie aan te pakken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen