Economie12 apr '22 14:10Aangepast op 12 apr '22 20:48

Israël schiet Europa te hulp in gascrisis

Auteur: BNR Webredactie

Israël wil Europa helpen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Het land overweegt om extra gas via de LNG-terminal van Egypte naar Europa te brengen. Ook is er een overeenkomst om een pijpleiding te leggen tussen Israël en Cyprus, Griekenland en Italië en er wordt gekeken naar een pijpleiding naar Turkije.

Een boorplatform in Israël's Leviathan gasveld.
Een boorplatform in Israël's Leviathan gasveld. (ANP / Associated Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Israëlisch gas

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het voor het einde van het jaar de import van Russisch gas met twee derde wil verminderen. Israël zou hier ook een rol in kunnen spelen. Het land beschikt over een groot gasveld genaamd Leviathan en wil de gasproductie hier opvoeren tot 21 miljard kubieke meter per jaar. Ter vergelijking: Europa importeerde afgelopen jaar 155 miljard kubieke meter gas uit Rusland.

Om zo snel mogelijk te kunnen helpen wil Israël nu vooral proberen om meer LNG via Egypte naar Europa te sturen. Dit zou kunnen vanaf september wanneer Israël twee nieuwe kleine gasveldjes in de buurt van het Leviathan-veld in gebruik neemt.

Lees ook | Rabobank: prijsstijging belangrijke grondstoffen door oorlog

Pijpleidingen

Op lange termijn wil Israël ook pijpleidingen aanleggen richting Europa. Vorige week was de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid nog in Athene voor overleg met zijn Griekse en Cypriotische collega's over de energiemarkt. In 2020 gaf Israël zijn goedkeuring voor de Eastmid pijpleiding, die gas moet gaan leveren aan Griekenland, Italië en Cyprus, maar deze pijpleiding zal pas naar verwachting in 2025 in gebruik worden genomen.

Ook zijn er gesprekken tussen Israël en Turkije over een mogelijke pijplijnverbinding. De oorlog in Oekraïne lijkt de moeilijke relatie tussen de twee landen te hebben verbeterd. Drie weken geleden noemde de Turkse president Erdogan samenwerking op het gebied van gasleveringen tijdens een bezoek van de Israëlische president Herzog 'een van de belangrijkste stappen die we kunnen nemen voor de bilaterale banden'. De Turkse minister van Energie zal in de komende weken naar Israël reizen voor overleg. De landen lagen lange tijd overhoop vanwege verschillende meningen over de oplossing voor de Palestijnse kwestie.

Lees ook | Marioepol lijkt te gaan vallen: 'Munitie raakt op'

Bemiddeling oorlog Oekraïne

Zowel Israël als Turkije speelt ook een prominente rol in de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Zelenski heeft meermaals een beroep gedaan op Israël om te bemiddelen. Het land onderhoudt goede relaties met Rusland en Oekraïne. Turkije, dat grenst aan beide landen, heeft zichzelf de afgelopen maand opgeworpen als bemiddelaar en heeft al meerdere keren gesprekken gefaciliteerd tussen de vechtende partijen.

Spanningen op de Middellandse zee

Door de oorlog in Oekraïne lijkt ook de relatie tussen Turkije en Griekenland in rustiger vaarwater te zijn gekomen. De afgelopen jaren liepen de spanningen hoog op tussen de landen. Zo kwam het bijna tot een conflict in 2020 toen Turkije een boorschip de Middellandse Zee op stuurde richting een gebied waar mogelijk grote gasvoorraden te vinden zijn, maar dat ook door Griekenland geclaimd werd.

Begin maart hebben de Turkse president Erdogan en de Griekse premier Mitsotakis in een ontmoeting afgesproken de relatie te verbeteren.

Lees ook | Frictie in Duitse regering door oorlog Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen