Economie13 apr '22 07:10Aangepast op 13 apr '22 07:48

Onderzoek: Aantal faillissementen stijgt explosief door einde coronasteun

Auteur: BNR Webredactie

Nu alle overheidssteun rondom de coronamaatregelen voor bedrijven is weggevallen, zal het aantal faillissementen explosief toenemen. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius blijkt dat het aantal faillissementen met maar liefst 101 procent kan toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Grootste oorzaak is het einde van de coronamaatregelen, meldt Atradius. De groei van het aantal faillissementen is daarnaast een stuk lager dan wat wereldwijd verwacht wordt. Op globale basis verwacht men een stijging van 51 procent van het aantal faillissementen. 'We komen in Nederland van een heel laag faillissementsniveau in 2021. Dat aantal is heel sterk gedaald tijdens de coronapandemie, meer dan in omliggende landen', zegt Atradius-econoom Theo Smid die ziet dat Nederland 'succesvollere en ruimhartige' steunpakketten had, in vergelijking met andere landen.

(ANP / Peter Hilz)

Smid denkt dat tijdens de coronapandemie er ook bedrijven zijn geweest die hebben kunnen profiteren van de steunpakketten, terwijl het al slecht ging met de inkomsten. 'De steun is niet in alle gevallen doelmatig geweest. Er zal deels steun zijn geweest naar bedrijven met omzetverlies dat niet gerelateerd is aan corona.' Smid vindt het dan ook goed dat 'nu de economie weer open is' de steun wordt afgebouwd en 'hooguit voor specifieke sectoren wordt ingezet'.

Belastingdienst

Diana Jansen, fiscaal advocaat, is het met Smid eens. 'Er zullen bedrijven zijn geweest die steun hebben gekregen die al geen bestaansrecht meer hadden, hoe vervelend het ook is.' Ondernemers kunnen nu ook de Belastingdienst weer op de stoep verwachten. Vanaf deze maand moet de omzet- en loonbelasting weer betaald worden, als ondernemers de betaling ervan hebben uitgesteld. 'Dat zal spannend worden voor een aantal ondernemers. Loonbelasting is iets wat maandelijks terugkomt en is ook een grote post. In mei komt dan nog het vakantiegeld. Dat is voor ondernemers sowieso vaak moeilijk.' Om vanaf 1 oktober de schulden weer af te betalen zal voor 'een substantieel deel' van de ondernemers moeilijk worden, denkt Jansen.

'Scheldt belastingschuld (deels) kwijt'

De fiscaal advocaat vindt dat de Belastingdienst een deel van de ondernemers (deels) tegemoet moet komen. 'Ik denk dat het goed is als de Belastingdienst de schulden (deels) gaat saneren. Dan kan de schuld gedeeltelijk kwijtgescholden worden, afhankelijk van wat een ondernemer kan betalen. Maar een volledige kwijtschelding kan ook, maar dat moet per geval beoordeeld worden', beschrijft Jansen. 'De staatssecretaris heeft al gezegd dat er soepeler mee omgegaan zal worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen