Economie14 apr '22 14:34Aangepast op 14 apr '22 16:51

ECB: binnenkort renteverhoging, niet duidelijk wanneer precies

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat binnenkort de rente verhogen in de eurozone, maar wanneer precies is nog niet te zeggen. ECB-president Christine Lagarde wil graag de nodige 'flexibiliteit' behouden nu de economische vooruitzichten door de oorlog in Oekraïne erg onzeker zijn.

7 februari 2022, FRANKFURT, DUITSLAND - Het gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Deutschherrnbrucke. ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver
7 februari 2022, FRANKFURT, DUITSLAND - Het gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Deutschherrnbrucke. ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver (ANP / Tobias Kleuver Media)

Lees ook | Amerikaanse centrale bank verhoogt rente tegen hoge inflatie

Dat er wat moet gebeuren is helder, want het ziet er nu naar uit dat de inflatie in de eurolanden komende tijd aan de hoge kant blijft. En er is volgens Lagarde ook een risico dat de prijzen nog verder omhoog schieten.

Opkoopprogramma

Lagarde zei in een toelichting op het rentebesluit van donderdag ook dat de ECB pas de rente kan veranderen als de bank klaar is met het massaal opkopen van obligaties, waarmee de economie van de eurozone nog steeds wordt gestimuleerd. Dat doet de centrale bank niet in een keer, maar geleidelijk om financiële schokken te vermijden. Naast flexibiliteit zijn geleidelijkheid en het open houden van opties volgens Lagarde erg belangrijk bij de keuzes die de ECB maakt.

Lees ook | Ondanks giga-inflatie smijten consumenten met geld

Op basis van de gegevens zoals die nu bekend zijn, schat Lagarde in dat het opkoopprogramma ergens in het derde kwartaal van dit jaar wordt beëindigd. 'Enige tijd' later zal de ECB dan waarschijnlijk de rente gaan verhogen. Volgens Lagarde kan dat een week later zijn, maar ook maanden later. 'We zullen dealen met de rente als we daaraan toe zijn.'

'Verstandig'

'Het een verstandige beslissing', vindt Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland. Omdat er op dit moment veel onzekerheid is. 'We zien dat de inflatie veel te hoog, maar er is niks dat de ECB op korte termijn zou kunnen doen om de inflatie naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld de energieprijzen gaan niet ineens dalen als de rente wordt verhoogd.' Volgens Brzeski is het daarom goed dat de ECB doorgaat met het geleidelijk afbouwen van de aankopen van obligaties.

Oorlog

Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Sinds de vorige rentevergadering van de centrale bank zijn de prijzen in de eurozone nóg harder opgelopen en hebben een reeks landen hun groeiramingen voor de economie naar beneden bijgesteld. Vooral energie en brandstof zijn fors duurder geworden en veel mensen voelen dat in hun portemonnee, terwijl het juist de taak van de ECB is om te zorgen voor prijsstabiliteit.

Renteverhoging

Toch hadden economen voorafgaand aan het rentebesluit van donderdag nog geen grote stappen van de beleidsmakers in Frankfurt verwacht. Eerder was al duidelijk dat de ECB met betrekking tot het opvoeren van de rente niet hetzelfde tempo volgt als de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente recent al wat omhoog gooide. Verschillende ECB-bestuurders, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), hebben al gezegd dat er dit jaar mogelijk zelfs meer dan één renteverhoging in zit.

Lees ook | 'ECB loopt al tijden achter de feiten aan'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen