Economie14 apr '22 16:18

Kabinet investeert 5 miljard uit Groeifonds in 28 projecten

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het kabinet steekt 5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds in 28 projecten die moeten zorgen voor langdurige economische groei. Dat maakt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens bekend. Het kabinet neemt het advies over van de beoordelingscommissie, die staat onder leiding van oud-bewindsman Jeroen Dijsselbloem.

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. ANP PHIL NIJHUIS
Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. ANP PHIL NIJHUIS (ANP / ANP)

Lees ook | CDA: Nationaal Groeifonds inzetten ook inzetten voor bevorderen strategische autonomie

Verdeling

Voor 3,7 miljard van de 5 miljard euro gelden nog aanvullende voorwaarden. Daarnaast is nog 1,3 miljard euro gereserveerd voor projecten die mogelijk in aanmerking komen, maar waarover nog geen besluit is genomen. Voor deze projecten 'moeten nog extra stappen worden gezet voordat een definitief besluit volgt'. In totaal wordt dus 6,3 miljard euro - voorwaardelijk - toegekend of gereserveerd. De grootste investering gaat naar het waterstofproject Groenvermogen II. Het gaat om 500 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tweede ronde

Het gaat om een tweede ronde investeringen uit het Nationaal Groeifonds. Dat wordt ook wel het Wopke/Wiebes-fonds genoemd, naar de voorgangers van Adriaansens en minister Sigrid Kaag van Financiën. De commissie-Dijsselbloem boog zich over 35 projecten. Groen licht krijgen onder meer plannen voor de digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, 'groene waterstofprojecten en de verbetering van de preklinische fase van kankeronderzoek', meldt het ministerie.

Lees ook | 'Opzet Nationaal Groeifonds rommelt aan alle kanten'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen