Economie2 mei '22 14:29

Ook dankzij China loopt wereldwijde inflatie op

Auteur: Mark van Harreveld

De oorlog in Oekraïne is niet de enige oorzaak van de oplopende wereldwijde inflatie, ook China speelt daar een belangrijke rol in. Dat meldt CNBC op basis van een rapport van het in Washington gevestigde Peterson Institute for International Economics. Volgens de denktank is ook China debet aan de wereldwijde voedselonzekerheid, met name door zijn beleid ten aanzien van de commodities meststoffen en varkensvlees.

Weliswaar stegen de prijzen van kunstmest explosief na de Russische invasie in Oekraïne, vorig jaar al begonnen de prijzen van kunstmest in China en in de rest van de wereld met hun opwaartse opmars als gevolg van de toenemende vraag en de hogere energieprijzen. Zo drong de Chinese overheid vorig jaar juni al aan op opschorting van de export van kunstmest 'om de voorziening van de binnenlandse markt voor chemische kunstmest veilig te stellen', zo schrijven de analisten van het Peterson Institute. aldus PIIE. Volgens Reuters geldt de exportbeperking ook nog voor dit jaar en zal deze ten minste tot na het einde van de zomer duren.

Lees ook | CBS meet 9,7 procent inflatie, hoogste niveau sinds 1976

Volgens de analisten leidde de scherpe daling van de Chinese meststoffenexport tot afvlakking en zelfs daling van de Chinese kunstmestprijzen. Tegelijkertijd stegen wereldwijd de meststofprijzen tot meer dan het dubbele van de niveaus van een jaar eerder. Ter illustratie: de Chinese export van kunstmeststoffen bedroeg 24 procent voor fosfaten, dertien procent voor stikstof en twee procent voor potas.

Kunstmest

Het besluit van China om kunstmest van de wereldmarkt te halen, betekent dat er minder voedsel verbouwd kan worden, iets dat volgens de analisten 'nauwelijks op een slechter moment' kon komen nu Rusland en Oekraïne elkaar op leven en dood bevechten. Beide landen gelden als belangrijke exporteurs van tarwe, gerst, maïs en zonnebloemolie. De opstellers van het rapport Chad Bown en Yilin Wang verwijten China bij te dragen aan voedselschaarste: 'Op zo'n kritiek moment moet China meer doen - niet minder - om de potentiële humanitaire uitdaging te helpen overwinnen die waarschijnlijk zal ontstaan in veel arme, meststof- en voedselimporterende landen'.

Varkensvlees

Ook de wereldwijde prijzen van varkensvlees zijn al langere tijd aan het stijgen. Om precies te zijn vanaf 2018. In dat jaar werd China, toen goed voor de helft van de wereldproductie van varkensvlees, getroffen door een grote uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Het gevolg was dat China genoodzaakt was 40 procent van de varkensstapel te ruimen, het gevolg daarvan was weer een ruime verdubbeling van de Chinese varkensvleesprijs in 2019.

Lees ook | Nieuwe tegenslag in stikstofcrisis

En in het verlengde daarvan volgde een wereldwijde stijging van 25 procent van de varkensvleesprijs, want China begon massaal varkensvlees te importeren en aan de wereldmarkt te onttrekken. In 2020 verlaagde Beijing ook nog eens de importtarieven op varkensvlees om die import verder te faciliteren. Volgens de denktank moesten consumenten elders waarschijnlijk hogere prijzen betalen doordat het aanbod daalde. Overigens verhoogde Beijing de importtarieven dit jaar weer - het probleem van de varkenspest was afgenomen.

Gerelateerde artikelen