Economie3 mei '22 21:00Aangepast op 4 mei '22 07:19

Hotelmarkt nog lang niet hersteld: veel kamers blijven leeg

Auteur: Bart van Rijswijk

De Nederlandse hotelmarkt is nog lang niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Ongeveer de helft van alle beschikbare kamers werd afgelopen maart geboekt, terwijl dat in maart 2019 nog ongeveer driekwart was. De kamerprijs stijgt iets, maar is nog altijd gemiddeld vijf procent lager dan voor de pandemie. Dat blijkt uit navraag van BNR bij adviesbureau voor de hotelbranche Horwath HTL.

De bezettingsgraad stijgt sinds het einde van de coronacrisis maandelijks, maar Horwath verwacht dat de hotelmarkt pas in 2024 weer op het niveau van voor corona zal zijn. 'De eerste geluiden geven aan dat het herstel doorzet, maar dit geldt voornamelijk voor de toeristische markt.' Volgens het adviesbureau is het internationale zakelijke hotelverblijf echter nog lang niet hersteld van de pandemie.

Amsterdam blijft achter bij rest van het land

De hotelmarkt in Amsterdam herstelt minder snel van de coronapandemie dan de rest van het land. De bezettingsgraden liggen weliswaar op een vergelijkbaar niveau, maar omdat in Amsterdam de bezettingsgraad hoger lag dan het landelijk gemiddelde, betekent dit een groter verlies, zegt Horwath HTL. 'Het aantal bezette hotelkamers is in maart 2022 nog bijna veertig procent lager dan in 2019.'

Voor de achterblijvende bezettingsgraden zijn volgens hotelconsultant Sander Allegro meerdere oorzaken aan te wijzen. 'Hotels kunnen simpelweg niet op volle toeren draaien, omdat zij kampen met een personeelstekort. Daardoor worden er minder reserveringen aangenomen.'

Zakelijke boekingen

Allegro ziet ook dat het aantal zakelijke hotelboekingen achterblijft en betwijfelt af of hier nog verandering in gaat komen. 'Wat je ziet noem ik het einde van 'mindless travel'. Voorheen was het heel normaal om op maandag in Londen te vergaderen, zonder erbij stil te staan of fysieke aanwezigheid nodig is. De kwantiteit van zakenreizen neemt daardoor af, want dat is 'goedkoper en duurzamer'.

Het lage consumentenvertrouwen speelt de hoteliers ook parten, denkt Allegro. 'Maar daar hoor ik gemengde verhalen over. Vanwege de oorlog in Oekraïne zien sommige reizigers van buiten Europa af van hun reis, of stellen die uit. Ook Nederlandse reizigers boeken door alle onzekerheden pas laat hun hotel, waardoor ze niet opgenomen worden in de cijfers van Horwath', verklaart Allegro.

Toeristen in het centrum van Amsterdam
Toeristen in het centrum van Amsterdam (ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen