Economie5 mei '22 15:05

Bank of England verhoogt rente voor de vierde keer op rij

Auteur: Mark van Harreveld

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opgehoogd van 0,75 procent naar 1,0 procent, het hoogste niveau in dertien jaar. Het is de vierde keer sinds december dat de Britse centrale bank de rente verhoogt. De financieel beleidsmakers proberen zo de inflatie beteugelen, die naar verwachting dit jaar nog 10 procent zal bedragen. Wat ook meteen het hoogste niveau in dertig jaar is.

(Judy Dean/ Flickr)

Lees ook | 'Brexit verklaart grootste deel Britse inflatie'

Het levensonderhoud van de Britten is dan ook fors duurder geworden, de centrale bank waarschuwde al dat huishoudens rekening moeten houden met een grote financiële klap door de oorlog in Oekraïne. Het gaat dan met name om de kosten van brandstof, energie en voedsel. De Bank waarschuwde ook dat de Britse economie volgend jaar zal krimpen.

Meer dan 10 procent inflatie

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank is het comité dat de rente bepaalt. In haar jongste verslag voorspelde het comité dat de inflatie de komende maanden naar 9 procent zou stijgen en dat deze tegen het einde van het jaar boven de 10 procent zou uitkomen. 'De wereldwijde inflatiedruk is sterk toegenomen na de inval van Rusland in Oekraïne. Dit heeft geleid tot een materiële verslechtering van de vooruitzichten voor de mondiale en Britse bbp-groei', schrijft het MPC.

Lees ook | ECB laat rentebeleid ongemoeid ondanks hoge inflatie

'Verwacht wordt dat de bbp-groei in het Verenigd Koninkrijk in de eerste helft van de prognoseperiode sterk zal vertragen. Dat weerspiegelt vooral het aanzienlijke negatieve effect van de forse stijgingen van de mondiale energie- en handelsgoederenprijzen op de reële inkomens van de meeste Britse huishoudens en de winstmarges van veel Britse bedrijven.'

Het MPC verwacht nu dat de Britse economie in 2022 met 0,25 procent zal krimpen, wat nogal contrasteert met een eerdere prognose van 1,25 procent groei. Ook voor 2023 heeft het MPC de groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld tot 0,25 procent. Volgens de Bank of England slepen de kosten van het levensonderhoud de economie naar recessiegebied.

Lees ook | Johnson ziet niet Brexit, maar EU als oorzaak problemen

De Bank of England heeft nu op vier opeenvolgende vergaderingen de rente verhoogd. Ook maakt zij een begin met de verkoop van de bedrijfsleningen die zij heeft gekocht als onderdeel van de reddingsregeling na de financiële crisis. De verkoop van de staatsleningen zou in de herfst van start kunnen gaan, waarmee de rentetarieven voor bedrijven, huishoudens en de overheid nog meer onder druk komen te staan.

Lees ook | Waarom er jaren na de Brexit nog geen deal is tussen de VS en het VK

De MPC verwacht dat de inflatie dit jaar een piek zal bereiken en daarna zal dalen tot 3,5 procent in 2023 en tot 1,5 procent in 2024. Naarmate de economie vertraagt, verwacht zij dat de werkloosheid geleidelijk zal stijgen van een dieptepunt dit jaar tot ongeveer 5 procent in 2024.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen