Economie5 mei '22 15:45

OPEC voert olieproductie licht op

Auteur: BNR Webredactie

De grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland houden vast aan een beperkte verhoging van de productie. Daardoor komt er voorlopig waarschijnlijk nog geen einde aan de hoge olieprijzen.

(ANP)

De OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, verhoogt de olieproductie in juni net als in mei met 432.000 vaten per dag. Daarmee verandert de OPEC niet van koers, terwijl analisten zich openlijk afvragen of het überhaupt wel gaat lukken om zoveel olie te leveren. De meeste grote olielanden worstelen namelijk met capaciteitsbeperkingen.

Lees ook | OPEC-landen vergaderen over verhogen olieproductie

Invoerverbod

Ondertussen praten de EU-lidstaten over een invoerverbod van Russische olie, wat de hoogte van de olieprijzen alleen maar verder zou kunnen stuwen. Mohammad Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, zei woensdag al dat het niet mogelijk is voor andere olielanden om de Russische export van meer dan zeven miljoen vaten per dag te vervangen.

Lees ook | Experts: effect olieboycot Rusland kan meevallen voor Nederland

De Verenigde Staten hadden de OPEC eerder gevraagd om de productie veel sterker op te voeren. Dan zouden de olieprijzen weer wat kunnen dalen. Maar bijvoorbeeld Saudi-Arabië ziet dat niet zitten. Door de oorlog in Oekraïne is Rusland de laatste tijd er ook weinig aan gelegen om zich hard te maken voor een andere koers. De OPEC blijft daarnaast voorzichtig vanwege de aanhoudende coronalockdowns in China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen