Economie5 mei '22 18:10

Inflatie? ECB wacht af

Auteur: BNR Webredactie

Hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank gaf vanmiddag een speech over de vooruitzichten van de eurozone. De ECB blijft afwachtend, want de huidige inflatie wordt grotendeels veroorzaakt door de oorlog, die uiteraard hopelijk maar tijdelijk is. En die toon is wel in lijn met de verwachting, zegt hoofd Macrostrategie en expert Europees monetair beleid bij de Rabobank Elwin de Groot.

(Flickr / Gideon Benari)

'Het verhaal dat de ECB tot nu toe heeft gehouden is dat zij door die inflatie heen te kijken omdat eigenlijk het argument altijd is geweest: het is vooral door energieprijsschokken geweest. En dat is ook nu weer het geval en daar kan de ECB niet zo heel veel aan doen', zegt De Groot.

Niet anders denken

'Als je de speech beluistert, dan zie je ook daar weer dat er nog steeds geen grote fundamentele verschuiving in dat denken heeft plaatsgevonden, dus niet bij ECB, maar evenmin niet bij Lane die als chef-econoom toch altijd een duidelijke stempel drukt op ECB-besluiten'.

Maar ligt de reële inflatie zonder die oorlogseffecten dan niet stukken hoger dan die gewenste twee procent? 'Als we kijken naar inflatie en als je daar energie uithaalt, dan zien we inflatie die boven het niveau ligt dat de ECB acceptabel vindt. Ze moeten ook vooruitkijken, Lane wijst op afkoelende verwachtingen bij bedrijven, dat is het gevolg van de aanbodschok. En hij wijst erop dat de loongroei weliswaar aantrekt, maar dat die loongroei die we dit jaar gaan zien een tijdelijke aanpassing is aan de hogere inflatie.'

Wat doet de ECB?

Wat is de verwachting dat de ECB gaat doen? De Fed verhoogde de rente gisteren bijvoorbeeld met een half procentpunt. 'Het lijkt erop dat de ECB de Fed niet zomaar gaat volgen met renteverhogingen, de ECB doet dat altijd gradueel om te kijken wat zo'n verhoging voor gevolgen heeft. Het lijkt erop dat de ECB de Fed niet zomaar gaat volgen met grote stappen, waar het wel op lijkt, is dat er wat convergentie is in de beleidsraad om wel zo snel mogelijk de rente te verhogen, en dan zou juli toch wel de eerste mogelijkheid zijn daarvoor.'

Lees ook | Renteverhoging Fed: markten hebben vertrouwen in het beleid


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen