Economie11 mei '22 10:16

VVD: Russische bedrijven weren bij gaswinning Noordzee

Auteur: BNR Webredactie

De VVD wil Russische bedrijven weren bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Het verbod moet ook gaan gelden voor bedrijven die samenwerken met Rusland. Het voorstel van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden kan op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.

Een boorplatform op de Noordzee voor de kust van Hoek van Holland,
Een boorplatform op de Noordzee voor de kust van Hoek van Holland, (ANP / Peter Hilz)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Onder de Noordzee is minstens 50 tot 60 miljard kubieke meter gas te vinden en eerder pleitte de VVD al om hier versneld naar te gaan boren. Volgens Van Wijngaarden is er brede interesse van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en diens dochterondernemingen in projecten op de Noordzee. In zijn nieuwe voorstel focust Van Wijngaarden ook specifiek op dit bedrijf. 'Gazprom is de geldautomaat van de misdadige oorlogsmachine van Poetin. Als wij naast de Oekraïne willen staan, dan moeten we ook alles doen als land wat we kunnen om te zorgen dat die geldautomaat leger en leger raakt.'

Lees ook | VVD wil versneld naar gas boren op Noordzee

Huawei

Het Kamerlid wijst erop dat met het voorstel de Kamer eigenlijk hetzelfde vraagt van het kabinet als in de zaak rond het Chinese telecombedrijf Huawei. In 2019 vroeg een Kamermeerderheid om Huawei uit te sluiten bij de aanleg van 5g-netwerken. 'Dus ik zeg tegen het kabinet, kijk nu eens op basis van de wettelijke mogelijkheden die er nu al zijn hoe je hen kan weren.' Van Wijngaarden verwijst hiervoor ook naar het dreigingsbeeld over 'statelijke actoren' van de Nederlandse inlichtingendiensten.

'Daarin zie je ook echt wel dat Rusland ook echt bezig is om in Nederland te spioneren en saboteren.' Als het kabinet nu niet voldoende mogelijkheden heeft om Gazprom te weren, moet er volgens Van Wijngaarden een nieuwe grondslag worden opgenomen in de wet. Uiteindelijk werd in Nederland Huawei overigens niet direct geweigerd.

Lees ook | Zelenski hoopvol: 'Al onze steden worden bevrijd'

Partners

In Nederland zijn volgens het Kamerlid ook participaties waar Gazprom aan deelneemt die actief willen worden in gaswinning op de Noordzee. 'Die gaan maar een andere partner zoeken die niet meewerkt aan het financieren van een misdadige oorlog in de Oekraïne.'

Nederland is niet het enige land dat Gazprom in het vizier heeft. In april nam Duitsland in ieder geval tijdelijk de controle over bij Gazprom Germania. Mogelijk wordt het bedrijf uiteindelijk genationaliseerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen