Economie11 mei '22 10:39

Ahold Delhaize zet mooi kwartaal neer

Auteur: Mark van Harreveld

Uit de laatste cijfers blijkt dat supermarktconcern Ahold Delhaize een mooi kwartaal achter de rug heeft. Er waren bijna geen lockdowns meer en consumenten gaven veel uit in de supermarkt, waar alles ook nog eens duurder was. De totale omzet bedroeg 19,8 miljard euro, een toename van 8,3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. 'We hebben een sterk kwartaal gehad in de VS, in Nederland hebben we conform de verwachtingen gepresteerd', zegt CEO Frans Muller van Ahold Delhaize.

(Flickr / Marco Verch)

Ondanks de positieve cijfers, is Ahold Delhaize de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het aandeel zakte met ruim 2 procent, de hogere winstverwachting van het concern zou vooral veroorzaakt door de sterkere dollar.

Amerika

'We hebben het beter gedaan in de VS waar we zestig procent van de omzet vandaan halen. Daar is een sterke consumptie die ondersteund wordt door de programma's van de regering-Biden, dat heeft de markt verrast en daarmee hebben we een sterk kwartaal gehad in de VS. In Nederland hebben we conform de verwachtingen gepresteerd. De Nederlandse en Europese markt is harder geraakt in vergelijking met vorig jaar door het conflict in Oekraïne.'

De prijzen blijven maar stijgen dus. Gevraagd hoe Ahold dat doorrekent en of die prijzen ook weer gaan dalen, zegt Muller alleen prijsverhogingen te laten doorkomen 'die we kunnen begrijpen. We proberen de prijzen laag te houden via onze huismerken en onderhandelingen, voor ons is het belangrijk om de prijs zo laag mogelijk te houden.'

Gevraagd hoe Ahold de risico's van inflatie en verstoorde leverantieketens gaat ondervangen, zegt Muller sterk op zoek te gaan 'naar vervangende producten waar er uitval is van aanbod. We zijn sterk met kostenprogramma's bezig om onze eigen kosten terug te brengen.' Verder wil de topman efficiëntie realiseren in logistiek, met digitalisering en automatisering. 'We kunnen slimmer omgaan met de inzet van onze mensen.'

Bol ligt op schema

Bij webwinkel bol.com daalde de omzet met 7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden. Toen zat Nederland echter in een veel langere lockdown en konden consumenten niet naar gewone winkels. De webwinkel van Ahold Delhaize wordt dit jaar naar de beurs gebracht en daarvoor liggen de voorbereidingen op schema, aldus Muller. 'We zijn in lijn met de voorbereiding. Bol is een sterk bedrijf, ook dit kwartaal heeft het weer marktaandeel gewonnen in een moeilijke markt. We lopen op schema, maar we weten dat de markt moeilijk is voor IPO's`.

Gisteren maakte Lidl bekend alle campagnes rondom het WK in Qatar te schrappen. Of Albert Heijn volgt laat Muller over aan het management van Albert Heijn. 'We hebben een fantastische chef bij Albert Heijn'.

De Cijfers

Ahold Delhaize was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het supermarktconcern zag de omzet stijgen in het eerste kwartaal, mede dankzij overnames en hogere prijzen. Ahold Delhaize zakte ruim 2 procent. Volgens kenners wordt de hogere winstverwachting van het concern vooral veroorzaakt door de sterkere dollar.

Lees ook | Winst voor Ahold in 2021


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen