Economie11 mei '22 17:02

Lagere inkomens krijgen meer loonsverhoging

Auteur: BNR Webredactie

De laatste tijd zijn er in veel cao-afspraken gemaakt, waardoor werknemers die relatief weinig verdienen een hogere loonsverhoging krijgen. Beroepen die daaronder vallen zijn politieagenten, ziekenhuispersoneel en metaalwerkers. Volgens werkgeversclub AWVN hebben inmiddels dertig bedrijfstakken dit soort afspraken. 'Het betekent dat werkgevers een deel van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen', zegt woordvoerder Jannes van der Velde van de AWVN.

Van de Velde noemt het 'absoluut goed nieuws. Het gaat hier om vaste bedragen die mensen er hier bij krijgen, er wordt een percentage afgesproken in de meeste nieuwe cao's, maar als het percentage onvoldoende is om aan een bepaald bedrag te komen, dan wordt het bedrag toch als minimumbedrag aan het loon toegevoegd. En dat gaat dan vooral om de lagere inkomens, dat zijn niet toevallig ook de mensen die de zwaarste klappen ondervinden van het koopkrachtverlies.'

Lees ook | Werkgevers: los personeelstekort op door langer te werken

Kritiek

Er is echter ook kritiek omdat de middeninkomens en hoge inkomens er ook op achteruit gaan door de inflatie. Van der Velde zegt daarover dat inflatie ons weliswaar allemaal overkomt, maar 'we hebben consensus dat de pijn verdeeld moet worden tussen werkgevers, werknemers en overheid. Dat betekent dat over hele linie alle werkenden en consumenten er in koopkracht op achteruit gaan. Verder zie je de lonen ook stijgen, en die blijven over hele linie stijgen. De inflatie wordt er niet door gecompenseerd, maar het is niet zo dat middeninkomens er niets bij krijgen, maar lagere inkomens krijgen iets extra's, dat is positief'.

Lees ook | Econoom: inflatieproces verbreedt zich

Gerelateerde artikelen