Economie11 mei '22 06:42

VS schrapt mogelijk importheffingen China in strijd tegen inflatie

Auteur: BNR Webredactie

De aanpak van de hoge inflatie is de grootste economische uitdaging voor de Amerikaanse regering, zei president Joe Biden. Volgens Biden voelen Amerikaanse huishoudens 'pijn' door de sterk gestegen prijzen voor bijvoorbeeld brandstof aan de pomp. Om de inflatie aan te pakken overweegt Biden om de importheffingen op China op te heffen.

De door Donald Trump ingevoerde importheffingen worden op dit moment geëvalueerd door de regering Biden. De president waarschuwt echter dat er nog geen besluit genomen is, maar dat er gekeken wordt welke maatregelen de meest 'positieve impact' hebben.

Image
(ANP / AFP)

Op dit moment gelden de heffingen nog op alle producten die vanuit China binnenkomen, vertelt correspondent Jan Postma. 'Dat geldt op alles van kleding tot luiers en meubels. Trump stelde ze in ten tijde van zijn handelsoorlog met China. Biden liet ze vervolgens zitten toen hij president werd.'

Biden begrijpt frustratie van burgers

De inflatie in de Verenigde Staten is gestegen naar het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Dat komt door de hoge brandstof- en voedselprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van de coronacrisis. In een speech stelde Biden dat hij de frustratie bij Amerikanen begrijpt en dat bestrijding van de inflatie zijn grootste binnenlandse prioriteit is. Door de hoge inflatie wordt de populariteit van Biden ondermijnd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen