Economie11 mei '22 08:23Aangepast op 11 mei '22 10:34

CDA: extra steun voor kapitaalintensieve sectoren

Auteur: Mark van Harreveld

Het kabinet is te traag met het steunen van Nederlandse bedrijven die lijden onder sancties tegen Rusland, zegt het CDA. De Tweede Kamer debatteert vandaag over gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor ons bedrijfsleven. 'De Europese Commissie heeft een crisiskader opgezet, maar ik heb niet de indruk dat Nederland vooroploopt om dat ook voor Nederlandse bedrijven te organiseren', zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch.

Scheefswerf Burgum
Scheefswerf Burgum (Flickr / Erik Tjallinks)

'De Duitsers, Ieren, Fransen en Spanjaarden schakelen erop en Nederland moet dat ook doen', benadrukt het Kamerlid. Amhaouch wijst erop hoezeer de oorlog en de sancties niet alleen de Europese, maar ook de Nederlandse economie hard raken en dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de negatieve impact op Nederlandse kapitaalintensieve bedrijven te ondervangen.

Lees ook | Kabinet gaat deze week 270 miljoen aan chipsector geven

Hele steunpalet

En dan heeft hij niet zozeer alleen over subsidies, maar ook over garanties, leningen en overbruggingskredieten á la coronasteun. 'De bedoeling is niet hier over subsidies te praten, maar er zijn Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn in bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne, dat zijn kapitaalintensieve industrieën, wij moeten zorgen dat we die zwaar getroffen ondernemingen meenemen. Dat er geen structurele barsten in de Europese economie komen. Dan moet je denken aan staatsgaranties, liquiditeitssteun, overbruggingskredieten, die hadden we ook in coronatijd: poets die op maak ze geschikt voor deze situatie en ga daarmee aan de slag.'

Lees ook | Industrie hamstert vanwege toeleveringsproblemen

Duitsland: 7 miljard

Amhaouch vindt dat Nederland zo snel mogelijk het Duitse voorbeeld moet volgen dat volgens hem nu al voor 7 miljard euro aan staatsgaranties aan bedrijven ter beschikking heeft gesteld. Het Kamerlid benadrukt dat het om kapitaalintensieve industrieën gaat zoals de transportsector, de scheepsbouw en de machinebouw. En dan heeft hij het dus expliciet niet over de subsidie SBI Alternatieve Markten die de RVO aan mkb-bedrijven aanbiedt om andere markten te verkennen.

Waar het geld vandaan moet komen? 'Ik heb het niet alleen over subsidies, maar ook over leningen. Als het garanties zijn, dan krijg je dat geld ook weer terug. We willen een sterke economie, we willen strategisch autonoom zijn, maar nu doen we niks. De Duitsers, Ieren, Fransen en Spanjaarden schakelen erop en Nederland moet dat ook doen.'

Lees ook | Minister onderzoekt D66-plan extra staatssteun mkb-bedrijven

Gerelateerde artikelen